Πολιτική

Πάπας: Συγχώρεσε, Κύριε, τον λαό σου για την τόση βαρβαρότητα


"Κύριε, ελέησον τον λαό του, Κύριε, συγχώρεσέ τον για την τόση βαρβαρότητα". Όπως το είχε ήδη προαναγγείλει, ο πάπας Φραγκίσκος τήρησε απόλυτη σιωπή κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Άουσβιτς, όμως εξέφρασε τα συναισθήματά του στο βιβλίο επισκεπτών του στρατοπέδου του θανάτου, κοντά στην Κρακοβία.

Μόνος, βυθισμένος στις σκέψεις του, ο ποντίφικας διέσχισε πεζός την πύλη του Άουσβιτς, με τη διαβόητη επιγραφή "Arbeit macht frei" ("Η δουλειά απελευθερώνει"). Σχεδόν αμέσως μόλις μπήκε στο στρατόπεδο κάθισε σε ένα παγκάκι για να προσευχηθεί σιωπηλά, με το κεφάλι σκυφτό και τα μάτια κλειστά, επί περίπου δέκα λεπτά.

 Ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο τον μετέφερε κατόπιν κοντά στον Τοίχο του θανάτου, όπου οι Ναζί εκτέλεσαν χιλιάδες κρατούμενους με μια σφαίρα στο κεφάλι. Εκεί τον περίμενε μια ομάδα ηλικιωμένων: δώδεκα άνθρωποι που σώθηκαν από το Άουσβιτς, Πολωνοί, Εβραίοι και Ρομά, μεταξύ των οποίων και η βιολίστρια της ορχήστρας του στρατοπέδου, η Ελένα Ντούνιτς-Νιβίνσκα, 101 ετών. Ο πάπας συνομίλησε με όλους για λίγα λεπτά και άναψε μια λαμπάδα μπροστά στον Τοίχο, τον οποίο άγγιξε με το χέρι του.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε επίσης στο κελί του Πολωνού αγίου Μαξιμίλιαν Κόλμπε, ενός ιερέα που θυσιάστηκε ο ίδιος για να σώσει έναν οικογενειάρχη. Στη συνέχεια πήγε στο διπλανό στρατόπεδο Άουσβιτς 2-Μπιρκενάου και έκανε με αυτοκίνητο την ίδια διαδρομή που ακολουθούσαν τα τρένα που οδηγούσαν τους κρατούμενους κατευθείαν στα κρεματόρια. Εκεί επέδωσε μετάλλια σε περίπου 25 Πολωνούς καθολικούς που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν Εβραίους και για τον λόγο αυτό τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος των "Δικαίων των Εθνών" από το ισραηλινό ινστιτούτο Γιαντ Βάσεμ.