Διεθνή

Πάπας Φραγκίσκος: Να ενταχθούν οι πρόσφυγες στις κοινωνίες


Να εντάξουν τους πρόσφυγες  στις κοινωνίες τους μαζί με τη θρησκευτική ταυτότητά τους, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ο πάπας Φραγκίσκος, σε μακροσκελή ομιλία που εκφώνησε προς τους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα.

Η άφιξη μεταναστών πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη «να ανακαλύψει εκ νέου τη δική της πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, ούτως ώστε, συνειδητοποιώντας ξανά τις αξίες της πάνω στις οποίες οικοδομηθηκε, να μπορέσει ταυτόχρονα να διατηρήσει ζωντανή την παράδοσή της και να συνεχίσει να είναι ένας τόπος υποδοχής, ειρήνης και ανάπτυξης», ευχήθηκε ο αργεντινός πάπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικοδόμηση κοινωνιών που να περιλαμβάνουν όλους απαιτεί ως προϋπόθεση μια συνολική κατανόηση του ανθρώπινου προσώπου, το οποίο μπορεί να αισθανθεί αληθινά ευπρόσδεκτο όταν αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτό σε όλες τις διαστάσεις που αποτελούν την ταυτότητά του, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής».

Ο ποντίφικας υπενθύμισε εν παρόδω ότι η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιλαμβάνει «το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, που περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ελευθερία να αλλάξεις θρησκεία».

«Ξέρουμε δυστυχώς πόσο συχνά παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και η θρησκεία γίνεται συχνά είτε η ευκαιρία για να δικαιολογηθούν ιδεολογικά νέες μορφές εξτρεμισμού είτε ένα πρόσχημα για κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και για μορφές διώξεων πιστών», επισήμανε.

Ο πάπας υπογράμμισε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ευρώπη για να βρουν εκεί «ειρήνη και ασφάλεια», «τον καρπό μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε από τα ιδεώδη των ιδρυτών πατέρων του ευρωπαϊκού σχεδίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανη γι' αυτή την κληρονομιά, που είναι θεμελιωμένη πάνω σε ορισμένες αρχές και πάνω σ' ένα όραμα για τον άνθρωπο που έχει τις βάσεις του στη χιλιετή ιστορία της, εμπνευσμένη από τη χριστιανική αντίληψη για το ανθρώπινο πρόσωπο», επέμεινε ο Φραγκίσκος.

Αφού επαίνεσε τις προσπάθειες υποδοχής της Ελλάδας και της Γερμανίας, ο πάπας εξέφρασε επίσης «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη» στην Ιταλία για τα «θετικά παραδείγματα ένταξης». Δύο μήνες πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, εξέφρασε πάντως την ευχή πως οι επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα οδηγήσουν «σε περιχαρακώσεις» στο μέλλον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.