Ελλάδα

Παπαγγελόπουλος: Λάθος η απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν εσχες των δικαστικών


«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ηλεκτρονική δήλωση του πόθεν έσχες, κατά την άποψή μου- ως απλού πολίτη και όχι ως υπουργού- είναι και λάθος και έγκλημα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας, απόψε, στη Βουλή.

«Είναι τεράστιο νομικό λάθος, όπως πολύ σύντομα θα εκθέσω στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές, όταν συζητηθεί ο νέος νόμος για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες. Ταυτόχρονα, είναι και μεγάλο έγκλημα, έγκλημα κατά του κύρους της δικαιοσύνης» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός θέλει τη δικαιοσύνη ψηλά».

«Υπάρχει Έλληνας που να θεωρεί ότι η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στο υψηλό κύρος που οφείλει να περιβάλλει τον θεσμό της Δικαιοσύνης;», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, για πλήρη διαφάνεια στον δημόσιο βίο.

«Επεξεργαζόμαστε και πολύ σύντομα θα καταθέσουμε στη Βουλή νέο νόμο, που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός σε θέματα καταπολέμησης διαφθοράς και επικράτησης απόλυτης, κατά το δυνατόν, διαφάνειας του δημόσιου βίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι τα τελευταία δύο χρόνια που ισχύει η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες, σε σύνολο 4.500 δικαστών έχουν υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες, 598 το 2016 και 605 το 2017.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημέρωσε και για τα ποσοστά συμμόρφωσης όλων των υπόχρεων.

Είπε ειδικότερα, ότι στη Βουλή, σε σύνολο 939 υπόχρεων, υπέβαλαν δήλωση πόθεν έσχες 795, ποσοστό 84%.

Στην Γ΄ Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος -στην οποία υπάγονται και οι δικαστικοί- σε σύνολο 88.668 υπόχρεων υπέβαλαν δήλωση 69.148, δηλαδή, ποσοστό συμμετοχής 77%.

Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε σύνολο 2.131 υπόχρεων για την υποβολή της δήλωση, υπέβαλαν 2.073, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 97%.

Στο Λιμενικό, σε σύνολο 8.000 υπόχρεων, υπέβαλαν 7.716, ποσοστό 96%.

Στην Αστυνομία, σε σύνολο 73.631 υπόχρεων, υπέβαλαν δήλωση 68.000, ποσοστό 92%.

«Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων για ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες υπέβαλε εμπροθέσμως τις δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ευρύτατη αποδοχή και ανταπόκριση από τους Έλληνες, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επικρατήσει, επιτέλους, πλήρης διαφάνεια στον δημόσιο βίο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:

«Όσοι αντιδρούν στην προσπάθεια αυτή, το πράττουν είτε από αντιπολιτευτική διάθεση, στην καλύτερη περίπτωση, είτε επειδή κάτι θέλουν να κρύψουν στη χειρότερη. Εγώ, επειδή είμαι αθεράπευτα ρομαντικός, θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδράσεις για την πάταξη της διαφθοράς οφείλονται μόνο σε αντιπολιτευτικό μένος και όχι σε σκελετούς στις ντουλάπες, στα στρώματα, στις θυρίδες και στις off shore κάποιων. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει πολύ σύντομα, για το νέο νόμο, θα είναι αποκαλυπτική. Απεύχομαι ειλικρινά να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για άλλους».

O ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για την αναστολή υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για τους εν ενεργεία δικαστές, μετά από απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Νικολόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Βουλή, κάλεσε τον υπουργό να εξηγήσει, πώς θα διασφαλιστεί η ισονομία, και πώς δεν θα υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στην απονομή της δικαιοσύνης. «Η δικαιοσύνη αποδεικνύεται μονόφθαλμη, αφού με εξαιρετική ταχύτητα οι δικαστικοί εξέδωσαν προσωρινή διαταγή για να μην καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Η Ολομέλεια του ΣτΕ ενήργησε αστραπιαία, έκρινε, καθαρόγραψε μια απόφαση που δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μόνο δικαστικούς» είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα υπάρχουν δικαστικές κρίσεις που δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως η απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή.

Μίλησε επίσης για δικαστικούς λειτουργούν που «μπαινοβγαίνουν από τις πίσω πόρτες άλλων εξουσιών», που «υπηρετούν συμφέροντα» και «βγάζουν αποφάσεις που βγάζουν μάτι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ