Πολιτική

Παπαδημούλης: Το προσφυγικό θα καθορίσει το μέλλον της Ε.Ε.


«Η κατάσταση στο προσφυγικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από τα 28 κράτη μέλη, ή αν τελικά θα ενδώσει σε μια ρατσιστική και διαλυτική πολιτική, με κλειστά σύνορα και φράχτες. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμμαχοί της εντός της ΕΕ και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών απαιτούν την τήρηση των συμφωνηθέντων, τον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης, την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη» τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Neues Deutschland ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το προσφυγικό ζήτημα θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εκτιμά ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Η οικονομική και τεχνική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι πενιχρή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ένωση δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ' ελάχιστο στην πλειοψηφία των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς σε είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι καταφανώς ανώριμα να κατανοήσουν το εύρος του ζητήματος και να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης».

Επισημαίνει ότι «τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, η Σλοβενία και η Αυστρία πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις, να ανοίξουν τα σύνορά τους, και να σταματήσουν να εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα» και συμπληρώνει: «Οι πρόσφυγες επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον στην ΕΕ, δεν έχουν στόχο να εγκατασταθούν όλοι στην Αυστρία, απλά επιδιώκουν μέσω αυτής να συνεχίσουν τον μακρύ δρόμο προς τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Όλα τα κράτη μέλη έχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, και σε καμία περίπτωση η απόδοση ευθυνών και το "blame game" εναντίον της Ελλάδας δεν βοηθά. Η λύση στο προσφυγικό δεν θα δοθεί από την Ελλάδα, την Ιταλία ή την Πορτογαλία ξεχωριστά, αλλά από την ΕΕ συνολικά. Η μετεγκατάσταση 160,000 προσφύγων πρέπει να προχωρήσει άμεσα».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η Κομισιόν πρέπει να πιέσει την Τουρκία «με πιο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και τον έλεγχο των ροών», τονίζει ότι «είναι αδιανόητο η Τουρκία να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια χωρίς να τηρεί τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε με την ΕΕ» και καταλήγει: «Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το προσφυγικό. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. Η ΕΕ πρέπει να δείξει επιμονή και συνεργασία προκειμένου και τα 28 κράτη μέλη να επωμισθούν το βάρος, αλλά να καταφέρουν παράλληλα να προσφέρουν και τις μέγιστες δυνατές υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Πρέπει, τέλος, να κατανοήσουμε όλοι μας στην Ευρώπη ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Αν δεν υπάρξει μια κοινή λύση, τα φαντάσματα του πολέμου θα ζωντανέψουν ξανά. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να το αποφύγουμε».