«Μετά από τρία χρόνια στη διακυβέρνηση, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειές μας και η προώθηση της κοινωνικής ατζέντας αποδίδουν καρπούς», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Humanité».
Ο κ. Παπαδημούλης, συμπληρώνει ότι «η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και η κοινωνία αρχίζει να αισθάνεται σταδιακά τα θετικά αποτελέσματα της ανάκαμψης». «Η Ελλάδα εισέρχεται τώρα σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης που θα σηματοδοτηθεί από το οριστικό τέλος των μνημονίων», είπε, σημειώνοντας πως η χώρα μας «δεν είναι πλέον το "μαύρο πρόβατο" στην Ευρωζώνη», αλλά καθίσταται ένας εταίρος που θέλει να έχει επιρροή στις αποφάσεις και την ατζέντα για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Εξάλλου, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «βρισκόμαστε κοντά στην τελική φάσης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τελειώνει η περίοδος των μνημονίων. Σχεδιάζουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο και ετοιμαζόμαστε για τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου 2017.
Οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα επιταχυνθούν, και την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη δεύτερη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε να διαμορφωθούν περαιτέρω θετικές συνθήκες για την ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος.
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι να εκπονηθεί, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ένα εθνικό αναπτυξιακό πλάνο για την περίοδο 2019-2023, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, να διασφαλίσουμε υγιή δημόσια οικονομικά, να προστατεύσουμε περαιτέρω τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να προχωρήσουμε στην πλήρη ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας».
Αναφορικά με το ζήτημα της απεργίας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «δεν καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την αποφασιστική κινητοποίηση και δράση του στο πλαίσιο των συλλογικών διεκδικήσεων». Πρόσθεσε ότι «οι δανειστές πίεζαν για να επιβληθεί το δικαίωμα στην ανταπεργία, να προωθηθούν και να θεσμοθετηθούν μαζικές απολύσεις και να αλλάξει ο νόμος, ώστε να επιτρέπεται στους εργοδότες να απολύουν αυθαίρετα τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει όλες αυτές τις προτάσεις».