Πολιτική

Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Πότε και ποιες οι αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου;


Ερώτηση προς την Κομισιόν, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Επικαλούμενος τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου που ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στην εν λόγω Συνθήκη, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει «τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει επαρκείς λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα».

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει πρόσφατα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιουνκέρ, σημειώνοντας πως «η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι αναγκαία, γιατί το υπάρχον σύστημα δεν είναι λειτουργικό».

Με βάση την συζήτηση που έχει ανοίξει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά πληροφορίες από την Κομισιόν αναφορικά με το «πότε ακριβώς θα καταθέσει η Επιτροπή την πρότασή της για αλλαγές στην Συνθήκη του Δουβλίνου». Τέλος ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτάει κατά πόσο υπάρχει σχετική συνεργασία της Κομισιόν με το Συμβούλιο, με δεδομένο ότι για την Αναθεώρηση της Συνθήκης απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Ερώτηση προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει επαρκείς λύσεις του προσφυγικού ζητήματος, έχει τροφοδοτήσει την συζήτηση για την αναγκαία αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Πιο συγκεκριμένα ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προανήγγειλε αλλαγές στην Συνθήκη του Δουβλίνου.

"Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στο άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στη χώρα υποδοχής.

Πριν λίγες εβδομάδες επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ είχε δηλώσει πως η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι αναγκαία, γιατί το υπάρχον σύστημα δεν είναι λειτουργικό.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πότε ακριβώς θα καταθέσει η Επιτροπή την πρότασή της για αλλαγές στην Συνθήκη του Δουβλίνου;

2. Ποια είναι η κατεύθυνση των προτεινόμενων αλλαγών και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

3. Με δεδομένο πως η Αναθεώρηση της Συνθήκης απαιτεί ομοφωνία των κρατών - μελών, υπάρχει σχετική προεργασία και συνεργασία της Κομισιόν με το Συμβούλιο;».