Τον προβληματισμό του αναφορικά με τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, εκφράζει ο Δημήτρης Ππαδημούλης, επισημαίνοντας πως τα υψηλά ποσοστά της άκρας Δεξιάς, αποτελούν ένα φαινόμενο επικίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικότερα, με άρθρο του στο γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart» ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνει: «Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς, γι ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, η απογοήτευση του εκλογικού σώματος για τις ασκούμενες πολιτικές βρίσκει καταφύγιο στον λαϊκισμό και στην ακροδεξιά, και όχι στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει νικητή των εκλογών το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», προσθέτει ωστόσο ότι «η εθνικιστική και αντιευρωπαϊκή Λέγκα του Βορρά είναι εκείνο το κόμμα που μαζί με το συντηρητικό και ακροδεξιό "τόξο" συγκεντρώνουν συνολικά το υψηλότερο ποσοστό». Για το Δημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζει ότι «καταποντίστηκε ακολουθώντας την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην ΕΕ», ενώ για την Αριστερά προσθέτει πως «η πολυδιάσπαση δεν της έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει υπολογίσιμο ρόλο».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζει στο άρθρο του ότι «μπορεί να ερμηνευτεί ως κόπωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων και στην οικονομική λιτότητα και συνολικά να λάβει χαρακτηριστικά μιας "αντι-συστημικής ψήφου"», προσθέτοντας ότι «ένα σημαντικό μέρος τους εκλογικού σώματος εγκλωβίστηκε στην αντιδραστική και μηδενιστική ρητορική της ακροδεξιάς, ελλείψει πειστικής εναλλακτικής από τις προοδευτικές δυνάμεις».
Σχολιάζοντας την περιορισμένη εκλογική απόδοση της Αριστεράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωνει «δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από εσωτερικές αγκυλώσεις, δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια νικηφόρα στρατηγική και μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης» και συμπληρώνει: «Εν όψει και των ευρωεκλογών του 2019 απαιτούνται συγκλίσεις και διαμόρφωση συγκεκριμένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που να απαντά στα μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα».