Πολιτική

Παπαδημούλης: €1 τρισ. ετησίως οι απώλειες της Ε.Ε λόγω φοροαποφυγής


 «Υπάρχουν υπολογισμοί που ανεβάζουν την απώλεια των κρατικών εσόδων για τα κράτη μέλη της Ε.Ε, στο 1 τρισ. ευρώ το χρόνο, λόγω των πρακτικών της φορολογικής απάτης» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τον Πίτερ Κάζιμιρ, Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας, η οποία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Στην παρεμβασή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε:

«Κύριε Κάζιμιρ, σας εύχομαι μία επιτυχημένη προεδρία στο εξάμηνο που ξεκίνησε, και θα ήθελα να σας ρωτήσω δυο πράγματα:

Αναφερθήκατε προηγουμένως στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή.  Αυτό στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, επιβαρύνει τους συνεπείς φορολογουμένους και εμποδίζει και τα κράτη μέλη να ασκήσουν τη κοινωνική πολιτική που θέλουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τα Panama Papers, συγκρότησε μια εξεταστική επιτροπή. Για να ερευνήσει την υπόθεση και κυρίως να προτείνει πρακτικές φορολογικής εναρμόνισης που να επιτρέψουν τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το ερώτημά μου είναι: 

Το Συμβούλιο θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Διότι πληροφορούμαι ότι σε επίπεδο υπηρεσιακό/τεχνικό, γίνονται κάποιες προσπάθειες συντονισμού των κρατών μελών, έτσι ώστε να περιοριστεί η παροχή πληροφοριών προς το Ευρωκοινοβούλιο και επομένως, ο ελεγκτικός του ρόλος.

Ως Συμβούλιο και ως Σλοβακική Προεδρία, θα συνεργαστείτε για να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ή θα βάλετε εμπόδια στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κλείσει αυτή η “μαύρη τρύπα” της φορολογικής απάτης; 

Η δεύτερή μου ερώτηση αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης. Η Ολλανδική Προεδρία, είχε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της τον τρίτο πυλώνα, το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, χωρίς την ολοκλήρωση του οποίου δεν υπάρχει τραπεζική ενοποίηση. 

Και ολοένα περισσότεροι, ειδικότερα μετά το Brexit, λένε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, γιατί αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στις οικονομίες μας και θα αντιμετωπίσει και τεράστιες ανισορροπίες ανάμεσα σε επιχειρήσεις - από τη μια χωρών που δανείζονται με επιτόκια πολλαπλάσια και από την άλλη χωρών που οι επιχειρήσεις τους δανείζονται με μηδενικά επιτόκια. Η ερώτησή μου είναι: 

Το Συμβούλιο θα συνεργαστεί με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο για την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης; Με βάση τους γραπτούς στόχους που κατέθεσε η Σλοβακική προεδρία γι’ αυτό το θέμα, στο οποίο δεν αναφερθήκατε κα ιδιαίτερα, μάλλον σκέφτεστε να παραπέμψετε το θέμα στις καλένδες».