Τους τέσσερις πυλώνες του νέου αναπτυξιακού προτύπου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης, βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη (2017-2021), παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λαμία η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Ωστόσο, είπε χαρακτηριστικά, «η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, δεν μπορεί να γίνει μόνο από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει τη συμβολή των άμεσα εμπλεκόμενων, όπως των περιφερειαρχών, των επιμελητηρίων και των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι και θα κληθούν να την εφαρμόσουν προς όφελος του τόπου τους». Στόχος της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να είναι εύστοχες και αποτελεσματικές σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό σκέλος, πρόσθεσε.
Συνοψίζοντας το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: 1) στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, 2) στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που θα στηριχθεί από συντονισμένες πολιτικές και δράσεις υφιστάμενων φορέων, 3) στην ενίσχυση στο πλαίσιο των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, του εγχωρίου παραγωγικού δυναμικού και 4) στην ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων (clusters).
Όσον αφορά ειδικότερα την Περιφέρεια της Στερεάς, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι παρόλες τις δύσκολες συνθήκες είναι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη και ενίσχυση των δραστηριοτήτων στον οικοτουρισμό, τον τουρισμό υγείας, την αγροτοδιατροφή και τις νέες τεχνολογίες, τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό τόνωσης για ολόκληρη την τοπική οικονομία.
Ο Υπουργός ανέπτυξε τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την Στερεά Ελλάδα, μέσω των διαθέσιμων κοινοτικών προγραμμάτων: όπως για παράδειγμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας του ΕΣΠΑ 2014-2020, με Προϋπολογισμό 190 εκατ.. ευρώ, το οποίο εστιάζει μεταξύ άλλων στις βιώσιμες μεταφορές, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ή το πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» το οποίο προβλέπει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο, από τον νομό Φθιώτιδας, έχουν κατατεθεί 11 αιτήσεις με προϋπολογισμό πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα κονδύλια έχουν προβλεφθεί για την υλοποίηση έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών και την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υπουργός ξεναγήθηκε στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (ΠΕΛ), και συζήτησε με τα μέλη του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου για τις δυνατότητες που προσφέρονται, ώστε η έκθεση να αποτελέσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη Φθιώτιδα και γενικότερα για τη Στερεά Ελλάδα. Ο Υπουργός επισήμανε ότι η ΠΕΛ έχει πολλές προοπτικές για τουριστική και πολιτιστική εκμετάλλευση και διαβεβαίωσε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι άμεσα θα καλυφθούν οι ανάγκες της έκθεσης σε διοικητικό προσωπικό και θα λυθούν τα διάφορα διαδικαστικά προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της. Ενημέρωσε επίσης ότι ο έλεγχος για κακοδιαχείριση που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας ολοκληρώθηκε, και το πόρισμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου συνάντησε τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θύμιο Καραΐσκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο της περιφέρειας, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχτούν περεταίρω οι παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό, με έμφαση στον θεματικό τουρισμό και δη στον ιαματικό, καθότι η περιοχή φημίζεται για τις θερμές πηγές της. Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής των τοπικών αρχών και φορέων στη διαμόρφωση ενός «πρότυπου» αναπτυξιακού σχεδίου. Ενημέρωσε μάλιστα τον κ. Καραΐσκο ότι στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαδικασία. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και η συζήτηση με τον Δήμαρχο Λαμίας, Νίκο Σταυρογιάννη, καθώς και με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.