Οι Εταιρίες Διαχείρισης έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής προς τους πληγέντες από τα μέτρα περιστολής της πανδημίας, αλλά και προς όλους τους οφειλέτες συνολικά προχωρώντας στη διάρκεια του τελευταίου χρόνο σε 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρίων Διαχείρισης Δανείων και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece Τάσος Πανούσης μιλώντας στο NPL Forum. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών οι λύσεις που δόθηκαν περιλάμβαναν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, οι εταιρίες διαχείρισης συνεργάστηκαν με τις τράπεζες για ένα μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και στα δάνεια που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προσφέρθηκαν ρυθμίσεις αμοιβαία επωφελείς που αποτελούν την βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, πρόσθεσε ο κ. Πανούσης.
Το 2021, όπως είπε ο κ. Πανούσης, θα είναι χρονιά μετασχηματισμού για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα ΝΡΕ κατά 50 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 57 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Απομένει, όμως, ένα σημαντικό απόθεμα ΜΕΔ στους ισολογισμούς. Η προσπάθεια είναι ακόμη σε εξέλιξη και απαιτείται να ενταθεί, καθώς όλοι ξέρουμε ότι θα προστεθούν ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, όπως συμβαίνει πάντοτε σε μια μεγάλη οικονομική κάμψη. Για φέτος είχαν προϋπολογιστεί τιτλοποιήσεις - αυτό είναι το βασικό εργαλείο - για χαρτοφυλάκια περίπου 23 δισ. ευρώ. Όπως, όμως, είδαμε πολύ πρόσφατα, οι τράπεζες επιλέγουν την περαιτέρω επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών. Σχέδια που ήταν για το 2022 έρχονται μπροστά και θα υλοποιηθούν φέτος. Η επικείμενη ψήφιση του Ηρακλή ΙΙ δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο τέλος του χρόνου, και με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουν μειωθεί - εξαιρουμένης της πανδημίας - τα τραπεζικά ΜΕΔ σε περίπου 35 δισ. ευρώ ανέφερε ο κ. Πανούσης.
Οι εταιρίες διαχείρισης ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης συμβάλουν στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η κινητοποίηση νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους. Σήμερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές και ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αν χάσουμε χρόνο, αφήνοντας στρατηγικούς κακοπληρωτές στο απυρόβλητο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, μπορεί όταν θα χρειαστούν τα κεφάλαια να μην είναι πια διαθέσιμα. Ο κλάδος των εταιριών διαχείρισης έχει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το περιβάλλον. Αφενός για να μπορέσουν οι τράπεζες να εστιάσουν ξανά στη βασική δουλειά τους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, και αφετέρου για να αποτρέψουμε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, που θα τις έφερνε ξανά πίσω. Ταυτόχρονα, μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην ίδια τη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης, ιδιαίτερα μέσω της εξυγίανσης προβληματικών αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και της δραστηριοποίησής μας στον κλάδο των ακινήτων, που όλοι συμφωνούν ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές της ανάκαμψης και μοχλός για την έναρξή της, είπε ο Τάσος Πανούσης.