Πολιτική

Πάνω ο Γενικός Δείκτης, κάτω οι τράπεζες


 Με μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών.

Πρώτος πτωτικός μήνας, ο Ιούνιος, μετά από τρεις συνεχόμενους ανοδικούς, με σημαντικές απώλειες που υπερκάλυψαν τα κέρδη των δύο προηγούμενων… Καταλυτικό ρόλο στην εικόνα αυτή, είχε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις Ευρωπαϊκές, κυρίως, Αγορές, ενώ οι επιπτώσεις και το βάθος αυτής της αναταραχής είναι απρόβλεπτες.

Μεγαλύτερη η αναταραχή στην Εγχώρια Αγορά λόγω ρηχότητας και μεγάλης επιρροής του Τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη (και οι μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών πιέζονται σημαντικά κάτι όμως που δεν αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες).

Την περασμένη Παρασκευή, έχοντας γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ελληνική Αγορά κατέγραψε πτώση περίπου 83 μονάδων, που ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.
Μπορεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να επιχειρήθηκε μία τεχνική αντίδραση, μετά την απότομη πτώση, αλλά το «Brexit» είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να κοστολογηθεί σε μία συνεδρίαση και οι εξελίξεις γύρω από αυτό θα επηρεάζουν την Αγορά για αρκετό διάστημα.

Οι 550 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση αλλά μόνο κίνηση πάνω από τις 590 μονάδες θα άλλαζε την νέα πτωτική τάση που έχει εκδηλωθεί. Αντίθετα τα χαμηλά των 519,33 μονάδων της περασμένης Δευτέρας δεν είναι η ισχυρή στήριξη, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπτωση νέου πτωτικού κύματος, με την περιοχή από τις 497 μονάδες ως το «gap» εκκίνησης (από 25/2) στις 484,33 μονάδες να είναι η επόμενη σημαντική στήριξη.

Στο εσωτερικό μέτωπο η υπόθεση του Μαρινόπουλου έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις και αγγίζει πολλές Επιχειρήσεις και η εξέλιξη της θα έχει επιπτώσεις στην Οικονομία και στο Χρηματιστήριο.
Η εμπλοκή με την Cosco επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά στο κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρείται να εδραιωθεί, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των Τραπεζών και στο Τ.Χ.Σ. δημιουργούν νέα αναταραχή στον Τραπεζικό Χώρο, ενώ οι σημαντικές μειώσεις των τιμών – στόχων των Τραπεζών από τους ξένους οίκους και εκθέσεις όπως της Citigroup που μιλούν για μεγαλύτερη ύφεση το 2016, επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα είναι παρούσες στα Χρηματιστήρια το φετινό Καλοκαίρι και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν το ρίσκο τους. Τα δεδομένα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας, είναι διαφορετικά και οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +0,49% στις 544,76 μονάδες. Οριακή άνοδος +0,01% ο FTSE 25 στις 1.452,06 μονάδες. Πτώση -3,64% ο τραπεζικός δείκτης στα 665,42 μονάδες.  Στα 63,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Πτώση -4,32% η Alpha Bank στα 1,55 ευρώ. Απώλειες -4,97% η Πειραιώς στα 0,153 ευρώ, -1,04% η Εθνική στα 0,19 ευρώ, -3,64% η Eurobank στα 0,53 ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν Ελλάκτωρ +6,15%, Τιτάνας +1,08%, ΟΤΕ +2,23%, Μυτιληναίος +3,45%, Motor Oil +0,2%. Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκαν Intralot -1,44%, ΜΙΓ -3,36%, ΟΠΑΠ -1,45%.