Δραματική είναι η κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα «ψιλά γράμματα» της έρευνας του ΙΟΒΕ, περισσότερα από τα μισά, δεν βλέπουν «φως» στον ορίζοντα.
Μάλιστα η κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών είναι στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, πίσω από τη Βουλγαρία και την Κύπρο που ακολουθούν από απόσταση.
Οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, λόγω της ακρίβειας που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, που οδήγησε σε έκρηξη του πληθωρισμού πάνω από το 10% και να τείνει προς το 12%.
Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο διαμορφώθηκε στις –51,3 μονάδες.
Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Ακολουθούν οι καταναλωτές σε Κύπρο και Βουλγαρία, με επίπεδο δείκτη –35,4 και -32,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, με -30,8 και -29,6 μονάδες.
Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρίσκονται η Μάλτα (+0,5) και η Λιθουανία (-8,3), με τη θετική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην πρώτη περίπτωση να συνεπάγεται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -22,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -21,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν στις -50,7 μονάδες όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -15,6 και -15,9 μονάδες αντίστοιχα.
Επίσης, ο δείκτης για τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε στις -48,6, με το 60% των νοικοκυριών να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -13,5 και -11,8 μονάδες αντίστοιχα.
Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο διαμορφώθηκε στις -61,5 μονάδες.
Το 73% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 12% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -43,2 και -38,6 μονάδες αντίστοιχα.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 63% ενώ στο 9% είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 19% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκε στο 8-9%.
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) διαμορφώθηκε στις - 44,3 μονάδες.
Το 51% των καταναλωτών προβλέπει, ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Τέλος, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε στις –66,3 μονάδες, όταν οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +0,2 μονάδες στην ΕΕ και στις +0,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Το 82% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.