Ελλάδα

Πάνω από 617.000 καμμένα στρέμματα στον Έβρο- Οδηγίες για την αναγνώριση των 18 νεκρών στην Αλεξανδρούπολη


Κατευθυντήριες οδηγίες λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας 'Αβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, δημοσίευσε το Πυροσβεστικό Σώμα στην ιστοσελίδα του.

Ειδικότερα:

1. H Eλληνική Oμάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

2. Η Ελληνική Ομάδα D.V.I.θα εδρεύει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, 'Αγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233), όπου θα υποδέχεται τους συγγενείς των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης με αυτούς.

3. Τo τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., είναι τo +302131386000, ενώ η αποστολή εγγράφων για τους αγνοούμενους μπορεί να γίνεται στην γραμμή whatsApp 00306944471742 και στο email dvi@astynomia.gr.

Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από αύριο, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 17.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό, Τούρκικα και Ουρντού.

Περισσότερα από 617.000 στρέμματα κατέκαψε μέχρι σήμερα η πυρκαγιά στον Έβρο και πάνω από 50.000 στη Φυλή Αττικής

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι "οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες". Επιπλέον, διευκρινίζει πως "παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης".

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Γήτα, Καθηγητή ΑΠΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης