Πολιτική

Πάνω από 6 εκατ. ευρώ περιμένουν διόρθωση των rebate για να μπουν στην αγορά


Η άμεση διόρθωση των rebates θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλη την αγορά και σε όλο τον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ είναι φυλαγμένα στα Ταμεία μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας και περιμένουν τη διασφάλιση ενός υγιούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος ώστε να δοθούν για κλινικές μελέτες στη χώρα μας. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη επένδυση στην οποία θα λάβουν μέρος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας 134 Κέντρα σε όλη τη χώρα και 2.400 έλληνες ασθενείς.

Ενώ, και άλλες φαρμακευτικές έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τα Κεντρικά τους για να επένδυση στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εφαρμογή των άδικων και σκληρών μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στις εταιρείες δε τους αφήνουν το περιθώριο να αναπνεύσουν οικονομικά και να «ρίξουν» αυτά τα χρήματα στην αγορά.

Οι κλινικές μελέτες είναι η μεγάλη ελπίδα για τους ασθενείς και το κράτος

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Κλινικών Μελετών, κ. Σπύρος Φιλιώτης, τόνισε ότι η κλινική έρευνα αποτελεί μία υπηρεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες ή άλλα υλικά, όλη η επένδυση καθώς και τα δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, αποδίδουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100%» επεσήμανε ο κ. Φιλιώτης.

Αναφερόμενος στα οφέλη από την Κλινική Έρευνα όπως είπε, είναι τόσο πολυσήμαντα όσο και πολυεπίπεδα με πρώτο και βασικότερο όφελος προς τον έλληνα ασθενή. Τόνισε μάλιστα, ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανένας φόβος για τον ασθενή που λαμβάνει μέρος σε κλινική μελέτη.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη αυτά αφορούν:

Στην εθνική οικονομία με (Εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα - Νέες θέσεις εργασίας σε τομείς υγείας & Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένους τομείς )
Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με (Aπόκτηση ερευνητικού knowhow - Βελτίωση της οργάνωσης και του εξοπλισμού & Δημιουργία Εσόδων)

Στους ασθενείς με (Ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες - Βελτίωση θεραπευτικής αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων - Περισσότερες θεραπευτικές επιλογές - Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης - Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Στους επαγγελματίες της υγείας με (Νέα φάρμακα - Δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης θεραπείας - Απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα - Διεύρυνση γνώσεων - Αύξηση εμπειρίας)

Ο κ. Φιλιώτης, κατέγραψε τα θετικά βήματα που έχουν διανυθεί καθώς οι αιτήσεις για νέες κλινικές μελέτες έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, από 130 σε 154 ετησίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν 35 δις. παγκοσμίως επενδύονται στις κλινικές μελέτες εκ των οποίων το 80% προέρχεται από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η ανάπτυξη κάθε φαρμάκου θέλει μέχρι και 10 έτη και το κόστος του μπορεί να φτάσει και τα 2 δις. ευρώ. Το 60% αυτής της επένδυσης είναι στη κλινική έρευνα. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι, αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο ερευνώνται περισσότερα από 7.000 νέα φάρμακα, μπορούμε να καταλάβουμε τι ποσά δίνονται στην κλινική έρευνα.

Σημείωσε όμως ότι για είναι πετυχημένη η εφαρμογή κλινικών μελετών και να έχουν διάρκεια ζωής θα πρέπει το ελληνικό κράτος να κατανοήσει ότι είναι σημαντική η αναγνώριση της καινοτομίας, γιατί δεν μπορεί να δαπανώνται από τη φαρμακοβιομηχανία τόσα χρήματα για κλινικές μελέτες και ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων και αυτά να μην μπορούν να «μπουν» στην ελληνική αγορά ή να καθυστερούν παρά πολύ να «πάρουν» τιμή.


Νέος κανονισμός για τις κλινικές μελέτες
Ενώ από μεριάς πολιτείας με πρωτοβουλία του ΕΟΦ συγκροτήθηκε μια Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των στελεχών του τμήματος κλινικών μελετών του Οργανισμού και της 1η ΥΠΕ με αντικείμενο την επεξεργασία αλλαγών δομικού χαρακτήρα έτσι ώστε, να αντιμετωπιστεί το δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό σύστημα έγκρισης  των κλινικών μελετών στη χώρα μας που λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ξεκινά ο νέος Κανονισμός  (536/2014) της ΕΕ που προβλέπει η υποβολή αιτήσεων έγκρισης κλινικών δοκιμών που αφορούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα να γίνεται με μια και μόνο αίτηση μέσω  κοινής πύλης με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού- ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2017- θα υπάρξει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και την έγκριση των καινοτόμων φαρμάκων που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και στην αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και του ΕΣΥ, στη στήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Νοσοκομείων και των Πανεπιστημίων και στην οικονομική ενίσχυση των τόσο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ΥΠΕ όσο και του υγειονομικού προσωπικού που συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα. 
Επιπροσθέτως, όπως είπε, οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται μέσω ΕΟΦ είναι, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Κλινικών Μελετών και Ερευνητών καθώς και ενός Μητρώου Κλινικών Μελετών ανά Νοσοκομείο αλλά και η ενημέρωση των ασθενών και της κοινωνίας διασφαλίζοντας τη συναίνεση των πολιτών, τη διαφάνεια, την πιστοποίηση, την αξιολόγηση και τον κοινωνικό έλεγχο των κλινικών μελετών.  Ενώ, κλείνοντας ο Υπουργός είχε δώσει βαρύτητα στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη η απλούστευση των διαδικασιών και η επιτάχυνση των εγκρίσεων για τις κλινικές μελέτες.

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν, από μεριάς πολιτείας και Υπουργείου. Οι εταιρείες παρόλη την οικονομική κρίση έχουν καταφέρει να πείσουν τα Κεντρικέ τους να βάλουν μέσα στα  badged τους και την Ελλάδα με απώτερο σκοπό να δοθούν χρήματα για τον τομέα των κλινικών μελετών. Ωστόσο, η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, το οικονομικά ασταθές περιβάλλον όσο και η υπερβολική φορολόγηση, κρατάνε αυτά τα  σημαντικά ποσά που θα έδιναν ανάσα πνοής στην υπό κατάρρευση ελληνική αγορά, μέσα στα ταμεία τους.
Ανθή Αγγελοπούλου