Χρηστικά

Πάνω από 50.000 οι αιτήσεις για «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» και «Συν-Εργασία»


Για χρόνο διπλάσιο της περιόδου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, υποχρεούνται να τηρούν τα σχετικά δικαιολογητικά, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα λάβουν το κρατικό δάνειο μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».

Ενώ η προθεσμία για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία από το έτος της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, όσοι επιτηδευματίες λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα πρέπει να φυλάσσουν τα δικαιολογητικά για δέκα χρόνια, από τη λήψη του δανείου.

Το γεγονός αυτό, αλλά και οι πρόσθετοι έλεγχοι που διενεργεί η εφορία, στους λήπτες του κρατικού δανείου, συν τη δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, έδρασε αποτρεπτικά κατά την πρώτη φάση του μέτρου, ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και τώρα.

Το ενδιαφέρον στις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι αυξημένο από τους επαγγελματίες, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 50.000, αλλά το ερώτημα είναι πόσοι εξ αυτών, θα φτάσουν στο… ταμείο.

Μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα Προκαταβολή, 44.586 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνολικά στην πλατφόρμα και στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» υποβλήθηκαν 54.556 οριστικές αιτήσεις εκ των οποίων κάποιες αφορούν στην ένταξη στον μηχανισμό Συν-Εργασία και άλλες στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο2. Επίσης είχαν κατατεθεί και 3.746 προσωρινές αιτήσεις.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, λήγει τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, ενώ για τη «Συν-Εργασία» η προθεσμία δεν είναι πιεστική, καθώς διαρκεί έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο το ενδιαφέρον υπό τη μορφή αιτήσεων, δεν είναι ενδεικτικό της τελικής επιτυχίας του μέτρου, αφού και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ενδιαφέρον ήταν μεν έντονο, αλλά τελικά ακόμη και επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, αρνήθηκαν τελικά να λάβουν το κρατικό δάνειο.

Αιτίες είναι οι αυξημένοι έλεγχοι της εφορίας, τόσο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να φυλάσσουν για δέκα χρόνια τα δικαιολογητικά, μήπως τους γίνει φορολογικός έλεγχος.

Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες

Το πόσοι επιχειρηματίες θα επιλέξουν να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ν2 θα εξαρτηθεί από τους όρους, οι οποίοι δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, μόλις λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υποβάλλουν κανονικά τις αιτήσεις τους αλλά δεν είναι δεσμευτικές να λάβουν και το κρατικό δάνειο. Αν θεωρήσουν ότι οι όροι είναι επαχθείς, δεν προχωρούν στη λήψη του, όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κατά την πρώτη φάση. Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνουν, ως προς τους όρους, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η εφαρμογή για την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα προσυμπληρώνει τους κωδικούς για τους οποίους διαθέτει τα στοιχεία, όπως π.χ. το ύψος των εσόδων που έχουν δηλωθεί στο παρελθόν.

Αυτονόητο είναι, πως όσα στοιχεία δηλωθούν από τις επιχειρήσεις είτε θα διασταυρώνονται αυτόματα είτε στη συνέχεια. Ακόμη τα στοιχεία που δηλώνονται, διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ, με τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Για τους μήνες από Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα. Δηλαδή τον τζίρο του Ιουνίου, θα τον δηλώσουν στο διάστημα από 3 μέχρι και 10 Ιουλίου.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η προειδοποίηση που περιέχει η απόφαση της ΑΑΔΕ, ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται και αναγράφονται στους κωδικούς της αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την επιχείρηση, μετά την οριστικοποίησή τους. Ότι αναγράφηκε δηλαδή, δεν διορθώνεται.

Τέλος, σε ότι αφορά στη δέσμευση για την απαγόρευση απολύσεων, δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη εάν θα αλλάξει το καθεστώς που ίσχυσε για την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο1.

Ο όρος προέβλεπε, πως οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των απασχολουμένων που είχαν την 31η Μαρτίου 2020, έως την 31η Οκτωβρίου 2020.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν φορολογικές ή εργασιακές παραβάσεις ή η υποβολή παραπλανητικών στοιχείων, η επιχείρηση βγαίνει από το πρόγραμμα «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» και το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί ολόκληρο στην Εφορία.

Διαβαστε επισης