Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια: Πάνω από 50% κερδίζουν τα funds στην Ελλάδα


Μια από τις πιο επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, με αποδόσεις – ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων από funds, τα οποία λειτουργούν με λειτουργικά περιθώρια κέρδους πάνω από 50%, που είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς σε οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παραθέτει στο business plan της η κορυφαία στον ελληνικό χώρο εταιρεία διαχείρισης δανείων, η ιταλική doValue, που εξαγόρασε πέρυσι τον εισπρακτική εταιρεία του ομίλου Eurobank, τη Eurobank FPS.

Οι αγορές του «ελληνικού χώρου», όπως τις κατατάσσει η doValue, δηλαδή η Ελλάδα και η Κύπρος, ξεχωρίζουν για τις αποδόσεις τους, που είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες άλλων μεσογειακών αγορών, στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις υπόλοιπες αγορές σε ανάπτυξη, καθώς η εταιρεία περιμένει ότι θα προστεθούν σημαντικού ύψους νέα δάνεια στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιό της. Η βαρύτητα της Ελλάδας στο συνολικό χαρτοφυλάκιο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί, χάρη στα υψηλά ποσοστά των ανακτήσεων και τα επίσης υψηλά περιθώρια κέρδους.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της doValue η «ελληνική περιοχή» παρουσιάζεται περίπου σαν… παράδεισος για τους διαχειριστές προβληματικών δανείων, καθώς:

  • Βρίσκεται σε σχετικά πρόωρο στάδιο ανάπτυξης, καθώς μόλις τα τελευταία χρόνια αποσχίσθηκαν από τις τράπεζες οι εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι προμήθειες διαχείρισης είναι σημαντικά υψηλότερες από άλλες αγορές της Ευρώπης, ενώ ο κλάδος είναι αρκετά συγκεντρωμένος και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός για να μειωθούν οι προμήθειες.
  • Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ υψηλότερο από το στόχο του 5% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που εγγυάται συνεχιζόμενη εισροή δανείων στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης, καθώς αυτά θα περνούν από τις τράπεζες στα χέρια επενδυτών.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, τονίζει η doValue, καθιστούν την ελληνική περιοχή έναν πολύ ελκυστικό στόχο για την εταιρεία, που προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών διαχείρισης δανείων από τα αρχικά στάδια αθέτησης, έως τα κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, δηλαδή το περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), η doValue προβλέπει ότι για την περίοδο 2021 – 2024 θα διατηρηθεί «άνετα πάνω από το 50%», μια απόδοση εξαιρετικά υψηλή, που επιβεβαιώνει ότι τα ελληνικά κόκκινα δάνεια θα είναι… χρυσά για τα funds που θα τα διαχειρίζονται.

Αυτή η εξαιρετική αποδοτικότητα των funds στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι άσχετη και με τις πρακτικές που ακολουθούν, οι οποίες χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα στην είσπραξη, ακόμη και για δάνεια που έχουν καταγγελθεί εδώ και χρόνια και έχουν πουληθεί από τις τράπεζες σε πολύ μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας.

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν συνηθίζουν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες. Όπως αναφέρουν νομικοί που ασχολούνται με κόκκινα δάνεια, κατά κανόνα επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις, με πρακτικές πίεσης ή και εκφοβισμού των δανειοληπτών.

Επιπλέον, όπως έχει τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να προσφέρουν χρηματοδότηση σε υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να διευκολύνονται οι ρυθμίσεις των δανείων τους και να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.