Αγορές

Με επιτόκιο 0,20% το νέο 5ετές ομόλογο - Προσφορές 20,5 δισ. ευρώ


Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το κόστος μεσοπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου, στη σημερινή έκδοση 5ετούς ομολόγου, η οποία υπερκαλύφθηκε , ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 0,20%. Το Δημόσιο άντλησε από τη συγκεκριμένη έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ. 

Στην επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλαν η αναβάθμιση από την  S&P, οι αυξημένες αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ και η ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές.

Οι προσφορές για τη σημερινή έκδοση ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Η αρχική καθοδήγηση για την απόδοση του πενταετούς τίτλου βρισκόταν στο 0,28%, αλλά βελτιώθηκε στη ζώνη του 0,20%.

Σε αυτά τα επίπεδα κινείται η απόδοση του 5ετούς τίτλου και στη δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων. Αυτή την ώρα βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το 0,18%, χωρίς ουσιαστική μεταβολή από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Η απόδοση του 10ετούς, που είχε αναρριχηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από 0,80% στο 1%, υποχωρεί σήμερα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 0,96%.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει με ομολογιακές εκδόσεις χαμηλού επιτοκίου 6 δισ. ευρώ, από τα 10-12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός για το σύνολο της χρονιάς. Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ.

Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.

Ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Σταϊκούρας: Διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τη νέα έξοδο στις αγορές:

«Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές. Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αντίστοιχη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με επιτόκιο 3,6%. Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα. Ενώ, επίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!

Όλα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής.
Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε – άμεσα – τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».