Εφιαλτική είναι η έκρηξη της πανδημίας στη χώρα μας, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το lockdown, ίσως και πριν την 3η Ιανουαρίου, που προσδιόρισε τα περιοριστικά μέτρα το υπουργείο Υγείας.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε το πρωί μέσω της ΕΡΤ, ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις από τη συλλογή των κρουσμάτων, σήμερα ο αριθμός τους θα είναι πάνω από 15.000(!), γεγονός που προκαλεί τρόμο.
Την εξάπλωση της πανδημίας την επέδωσε στη μετάλλαξη Όμικρον η οποία έχει στοιχεία υπερμετάδοσης.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία από άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει τους χειρότερους δείκτες παγκοσμίως, καθώς αναλογικά με χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ινδία, η Τουρκία με πολλαπλάσιο πληθυσμό, η χώρα μας έχει αναλογικά περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους!
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές επαφές και τους συνωστισμούς που παρατηρούνται σε σπίτια, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολυκαταστήματα κ.λπ. προκαλεί ευρύτερες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες εντοπίστηκαν 9.284 κρούσματα (νέο ρεκόρ), ενώ ταυτόχρονα έχασαν τη ζωή τους 66 ασθενείς φτάνοντας συνολικά στους 20.496 θανάτους.
Επίσης, στους 629 είναι οι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 533 είναι ανεμβολίαστοι και οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι.
Νέο lockdown και μέτρα
Οι δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ανατρέπουν τον σχεδιασμό(;) της κυβέρνησης, ο οποίος παρά το χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα, αλλά τα οποία θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου.
Επρόκειτο για μια άτοπη απόφαση, κόντρα στις προειδοποιήσεις και στις συστάσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι άλλωστε όλες τις προηγούμενες μέρες προειδοποιούσαν ότι πάμε για 18.000 και 20.000 κρούσματα ημερησίως, από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το χθεσινό ρεκορ κρουσμάτων, λογικά θα οδηγούσε στη λήψη άμεσων μέτρων και όχι σε προαναγγελία για την εφαρμογή τους μια εβδομάδα μετά, όταν η κατάσταση θα έχει ξεφύγει εντελώς.
Τώρα, οι αρνητικές εξελίξεις τρέχουν ταχύτερα, και θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και να επισπεύσει τα περιοριστικά μέτρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα επισπευστούν και πιθανώς θα συμπληρωθούν και με πρόσθετα μέτρα καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ότι θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου είναι τα ακόλουθα:
- Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Απαγόρευση της παραμονής ορθίων στα καταστήματα και υποχρεωτική τήρηση μετρικών αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα με ανώτατο όριο την παραμονή 6 ατόμων ανά τραπέζι.
- Αύξηση της τηλεργασίας στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.
- Επιβολή ανώτατου ορίου πληρότητας (10% της συνολικής χωρητικότητας) στα γήπεδα με παράλληλη επιβολή πλαφόν 1.000 ατόμων ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης από το προσωπικό στους χώρους της εστίασης και από όλους τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και «όπου υπάρχει συνωστισμός».
- Πραγματοποίηση επισκέψεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών και απαγόρευση των ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επίσης θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
Μέτρα στήριξης των πληττόμενων
Η μείωση των ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, οδηγεί αναγκαστικά σε μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και ήδη οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης ζητούν παρεμβάσεις ανακούφισης.
Τα αιτήματα των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης θα γίνουν πιο έντονα, εφόσον επισπευστούν τα περιοριστικά μέτρα και εφαρμοστούν πριν την πρωτοχρονιά, που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις περιμένουν να δουλέψουν περισσότερο.
Τα αιτήματά τους αφορούν σε επιδότηση του ενοικίου, την επαναφορά των αναστολών εργασίας, της Συν-Εργασίας αλλά και την αναβολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.