Χρηστικά

Πανικός στους 50άρηδες για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!


Σε μαζικό κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων οδηγούν οι αποκαλύψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027.

Μια αποστροφή του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγου έδωσε το έναυσμα για τις ανησυχίες στους κόλπους των ασφαλισμένων, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα όρια ηλικίας, αλλά ήρθε και η ξεκάθαρη δήλωση του υπουργού Εργασίας Άδωνι να προκαλέσει πανικό στους κόλπους όσων θέλουν 3 έως 10 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Ειδικότερα , την προηγούμενη Κυριακή, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη όταν ερωτήθηκε, εάν προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ανέφερε ότι «δεν τίθεται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν υφίσταται τέτοια αύξηση, αλλά αυτό θα επανεξεταστεί με τα νέα δεδομένα το 2027».

Δηλαδή, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα υφιστάμενα όρια ηλικίας σε τέσσερα χρόνια, το έτος 2027.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που ψηφίστηκε το πρώτο μνημονιακό έτος 2010, τα όρια συνταξιοδότησης, επανεξετάζονται ανάλογα με τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής.

Συγχρόνως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, που ενισχύει την ανάγκη επανεξέτασης του συνταξιοδοτικού και είναι το δημογραφικό.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε το 2021 σε σχέση με το 2011 κατά 500.000 άτομα ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2099 κατά 320.000 άτομα.

Πρόκειται για δύο καμπανάκια που ηχούν και προειδοποιούν ότι έρχονται ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.

Σήμερα τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, και θα τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να διευρυνθούν με βάση τα δημογραφικά δεδομένα.

Η ανησυχία που προκλήθηκε στους κόλπους των ασφαλισμένων είναι τεράστια και φτάνει στα όρια του πανικού, ιδιαίτερα σε όσους είναι κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, καθώς τίποτα δεν αποκλείει οι αλλαγές να γίνουν νωρίτερα. Ειδικότερα:

  • Το 2027 είναι ένα εκλογικό έτος και θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση της ΝΔ. η ανακίνηση ζητήματος αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες σχεδιαζόμενες αλλαγές ίσως γίνουν νωρίτερα, με επίκληση και του δημογραφικού προβλήματος, πέραν της αύξησης του προσδόκιμου ζωής των πολιτών.

Επισφραγίστηκε η ανησυχία

Η ανησυχία στους κόλπους των 50άρηδων και των 60ρηδων, που βλέπουν το όνειρο της συνταξιοδότησης να απομακρύνεται, επισφραγίστηκε με τη «διορθωτική» δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είπε σήμερα, ότι πράγματι τα όρια ηλικίας θα επανεξεταστούν το έτος 2027,μ με ότι και αν αυτό σημαίνει.

Η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη είναι η ακόλουθη:

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εργασία αναφέρει τα ακόλουθα:
«Την Κυριακή, ευρισκόμενος σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, σε ερώτηση, εάν προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ανέφερε ότι δεν τίθεται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν υφίσταται τέτοια αύξηση, αλλά αυτό θα επανεξεταστεί με τα νέα δεδομένα το 2027…βασικά ανέφερε τις προβλέψεις του νόμου για τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, μετά τα 65 έτη.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε μία σκληρή ανακοίνωση κατά των δηλώσεων αυτών, μιλώντας για "κρυφή αντικοινωνική ατζέντα της κυβερνήσεως κλπ", μόνον που το ΠΑΣΟΚ μάλλον έχει ασθενή μνήμη. Ο νόμος που συνέδεσε τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής και που περιγράφει και τον μηχανισμό επανυπολογισμού ανά τριετία είναι το άρθρο 11, παρ. 3 του νόμου 3863/2010, δηλαδή νόμος του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, της κυβερνήσεως του Γιώργου Παπανδρέου, με αρμόδιο υφυπουργό τότε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, της τελευταίας, δηλαδή, κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα, το πώς γίνεται να κατηγορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ τον κ. Τσακλόγλου, διότι επανέλαβε δημοσίως το τι προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ και αυτό μάλιστα να είναι και "η κρυφή αντικοινωνική ατζέντα της ΝΔ" τι να σας πω, εμένα πάντως με ξεπερνά.
Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μεγάλη μάχη και πλήρωσε μεγάλο κόστος, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και θα το πω -για άλλη μία φορά- είναι κρίμα να προσπαθεί να μοιάζει στον πρώιμο αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα, μάλιστα, που αυτός εξαφανίστηκε.
Επί της ουσίας, κανένα ζήτημα αναπροσαρμογής ορίων ηλικίας δεν υφίσταται σήμερα και έως το 2027. Τότε, οι αρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν το πώς και το εάν θα εφαρμοστεί η σχετική πρόβλεψη, εάν συντρέχουν τότε οι σχετικές προϋποθέσεις κλπ.
Ας αφήσουμε τον λαϊκισμό μακριά από το ασφαλιστικό μας σύστημα, τον πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν».

Διαβαστε επισης