Ελλάδα

Πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 12/7


Στάση εργασίας 8.00 πμ - 3.00 μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία για τις δομές Υγείας της Περιφέρειας έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 12 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με κεντρικό μήνυμα «τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν».

Η ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 8:30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αναφέρει, και ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

«Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαφωνία της «με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή» και ζητάει να τεθούν όρια στη λειτουργία του.

Η υποχρηματοδότηση είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι το ύψος των δημόσιων δαπανών υγείας είναι 5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δημόσιες δαπάνες υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα «να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση να καθίσταται δύσκολη και άνιση και να εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000, οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.000, οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα [...] Τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών [...] Στην Ελλάδα λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή».

Ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Τα τραγικά συμβάντα τις τελευταίες ημέρες λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα, αναφέρει η Ομοσπονδία. «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια». Για να επιλυθούν τα προβλήματα, σημειώνει η Ομοσπονδία, χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία.

Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

«Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα. Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. Δεν απέδωσε», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβαστε επισης