Πολιτική

Πάνε για πολιτική λύση στα... μουγκά


Σκηνικό πολιτικής συνεννόησης με συμμετοχή Παυλόπουλου, Στουρνάρα και αποχή Μητσοτάκη. Τι θα πει η Λαγκάρντ στον Τσίπρα

Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος καταβάλλει ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας τα ηνία της διαπραγμάτευσης. Διαμορφώνοντας σκηνικό πολιτικής συνεννόησης με την ενεργοποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέχεια των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου η κυβέρνηση ευελπιστεί να στείλει ισχυρό μήνυμα στους εταίρους.

Αποστολή στο Λονδίνο, ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

Τις ενέργειες των κκ Τσακαλώτου, Παυλόπουλου και Στουρνάρα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του θα έχει αύριο με την Κριστίν Λαγκάεντ στο Παρίσι. Παράλληλα το θέμα θα θέσει και στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσδοκώντας σε υποστήριξη ενεργειών.

Στη φάση αυτή άτυπη στήριξη φαίνεται να παρέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναινόντας, ατύπως, στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. 

Το Μαξίμου προσπαθεί, για ακόμη μια φορά, να αναπέμψει το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς να κραυγάζει ότι επιθυμεί την παράκαμψη των τεχνικών κλιμακίων, ενεργοποιώντας παράλληλα 

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος συνάντησε έξι υπουργούς Οικονομικών προλειαίνοντας το έδαφος, 

Τον Προκόπη Παυλόπουλο που έθεσε το θέμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην Άνγκελα Μέρκελ και το ζήτημα της διεύρυνσης του ρόλου του ESM και σε τεχνικό επίπεδο στη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι.

Στο πλαίσιο των πιέσεων εντάχθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος με δηλώσεις του άνοιξε το ζήτημα της δημοσιονομικής ευελιξίας, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί το προσφυγικό και η παρατεταμένη πίεση στην ελληνική κοινωνία.

Η νέα στρατηγική του Μαξίμου δείχνει τη διάθεση να αποφευχθούν επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις και να διατηρθεί η διαπραγμάτευση σε εμπιστευτικό επίπεδο, αυξάνοντας τα περιθώρια ελιγμών και χειρισμών και τις πιθανίτητες υπέρβασης εμποδίων.

Πρόκειται για ειδοποιό διαφορά και σαφή στροφή της διαπραγματευτικής τακτικής, την οποία εισηγήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκοντας στήριξη στο Μαξίμου από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο, από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θοδωρή Μιχόπουλο και απολαμβάνοντας τη συναίνεση του Γιώργου Σταθάκη καθώς και του Πάνου Σκουρλέτη.

Η απάντηση του ΔΝΤ

Επί του ζητήματος της ελληνικής αξιολόγησης τοποθετήθηκαν ακροθιγώς, απαντώντας σε ερώτηση του sofokleousin.gr ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ζαν Μαρία Μίλεσι-Φερέτι και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μ. Όμπσφελντ κατά την παρουσίαση του World Economic Outlook.

Οι δυο άνδρες αν και δεν συμμετέχουν στην ομάδα που ασχολείται με την Ελλάδα εν τούτοις κατέστησαν σαφές το πλαίσιο της συνεργασίας της Ελλάδας με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Όμπσφελντ στις χώρες που επιβαρύνονται με το προσφυγικό είναι επιβεβλημένη η δημοσιονομική ευελιξία, έκφραση που χρησιμοποίησε μια μέρα νωρίτερα και ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της στήριξης των οικονομιών και της αποτελεσματικής και ταχείας διαχείρισης του ζητήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Φερέτι ξεκαθάρισε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι το ΔΝΤ επιμένει στην επιστολή της 17ης Αυγούστου ζητώντας παράλληλα δομικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού από την πλευρά των εταίρων.

Παράγοντες του Ταμείου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο περιορισμού του ρόλου του ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου σε αυτή τη φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών από τους εταίρους και την κυβέρνηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι απίθανο να προτείνει την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις αντιδράσεις χωρών στους κόλπους του ταμείου που θεωρούν μη βιώσιμο το Μνημόνιο λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους.

Οι ίδιες πηγές εισάγουν και το ζήτημα της επανεκλογής της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι Ευρωπαίοι

Ο γερμανικός άξονας υπό την καθοδήγηση το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος σε αυτή τη φάση, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα έχει ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό κόστος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το προσφυγικό και τα σκάνδαλα της VW και της Deutsche Bank.

Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν τη δεδομένη διαφορά του δημοσιονομικού κενού προκειμένου να μπλοκάρουν την αξιολόγηση καθώς γνωρίζουν εκ των πραγμάτων ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συναινέσει στην ολοκλήρωσή της όταν η τρύπα υπερβαίνει το 1 δις.

Η πρόκληση πολιτικής παρέμβασης από ελληνικής πλευράς ήταν αναμενόμενη από τη Γερμανία και τους συνοδοιπόρους της, ωστόσο ο χειρισμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται ότι δημιουργεί ρήγματα στην άμυνα ζώνης.

Οι διμερείς επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σε συνδυασμό με τον οδικό χάρτη και το επίπεδο υλοποίησης του τρίτου Μνημονίου καθώς και τα αυξημένα έσοδα από φόρους, δημιουργούν ένα θετικό momentum το οποίο διαπίστωσε και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πάνω σε αυτή τη δυναμική προσπαθεί τώρα να επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από την Κριστίν Λαγκάρντ να συμβάλει στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσω πολιτικού bypass.

Στην πραγματικότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαχωρίσει το ζήτημα της παραμονής του Ταμείου στην Ελλάδα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρέχοντας πολιτικές δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα και ζητώντας τεχνική αξιολόγηση για την υλοποίηση του Μνημονίου και σε δεύτερη φάση αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τα δημοσιονομικά με βάση και τις δεσμεύσεις των εταίρων για το χρέος.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις