Πολιτική

Panama Papers: Το Λονδίνο στο επίκεντρο της βρωμιάς


Το Λονδίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της βρωμιάς. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ του Γαλλικού πρακτορείου Ειδήσεων για τα Panama Papers, το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει. Τα έγγραφα  της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο του Λονδίνου στην ανάπτυξη του δικτύου απόκρυψης πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους. 

Τα αρχεία που διέρρευσαν συνδέουν τη Βρετανία με χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους και δείχνουν πώς τα κεφάλαια επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία και ιδιαίτερα σε ακίνητα στο Λονδίνο.
 
«Το Λονδίνο είναι στο επίκεντρο της βρωμιάς που υπάρχει στον κόσμο» σχολιάζει σχολιάζει ο Νίκολας Σάξον, συγγραφέας του βιβλίου «Treasure Islands», το οποίο εξετάζει το ρόλο των υπεράκτιων τραπεζών και των φορολογικών παραδείσων.
 
Ο πολιτικός αναλυτής είπε ότι η η Βρετανία είναι σχετικά διαφανής, κάτι που δεν συμβαίνει με τις εταιρείες που εδρεύουν στις υπερπόντιες κτήσεις της, λείψανα της αυτοκρατορικής εποχής. Αυτές οι εταιρίες, χρησιμοποιούν το σχήμα του «εταιρικού κελύφους» με ανώνυμους ιδιοκτήτες για να πετυχαίνουν τους στόχους των ιδρυτών τους.
 
«Η φοροδιαφυγή και ανάλογες διαδικασίες διεξάγονται στα εξωτερικά μέρη αυτού του δικτύου. Συνήθως όμως υπάρχουν συνδέσεις με το City του Λονδίνου, με δικηγορικά και λογιστικά γραφεία της Βρετανίας, και τράπεζες.» δηλώνει ο Σάξον.
 
«Όλοι είναι πράκτορες του City. Από εκεί ελέγχονται τα πάντα» λέει ο Ρίτσαρντ Μέρφι, καθηγητής στο City University του Λονδίνου.
 
 

Η πρωτεύουσα του «ευχάριστου χρήματος»

 
Τα αρχεία του Παναμά αποκάλυψαν ότι στην Βρετανία λειτουργούν 32.682 σύμβουλοι της Mossack Fonseca.
 
Αν και η λειτουργία εταιριών – κελύφων δεν είναι έκνομη, αποτελεί έναν τρόπο για να καλυφθούν παράνομες δραστηριότητες, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή η απόκρυψη χρημάτων από υπεξαίρεση.
 
Εκτιμάται ότι περίπου 310.000 offshore ελέγχουν αυτήν την στιγμή βρετανικά ακίνητα συνολικής αξίας 210 δισ. ευρώ. Το 10% αυτών των ακινήτων συνδέονται με τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca.
 
Σύμφωνα με τα Panama Papers, o πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σείχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναιάν κατέχει ακίνητα στο Λονδίνο αξίας άνω των 1,48 δισ. ευρώ και ότι Μαριάμ Σαφντάρ, κόρη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, συνδέεται με δύο υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους πολυτελή διαμερίσματα στο Park Lane του Λονδίνου.
 
«Κάθε λίγα χρόνια το Λονδίνο προσποιείται ότι θα εξαγνιστεί από τις αμαρτίες του» έγραψε ο αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς στην εφημερίδα Evening Standard, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα φέρει κάθαρση στο τοπίο των offshore. «Οι περισσότερες πόλεις του κόσμου είναι αμείλικτες κάτά των αλλοδαπών που έρχονται με τις βαλίτσες γεμάτες μετρητά για την αγορά ακινήτων ή άλλων επιχειρήσεων. Μόνο το Λονδίνο δεν το κάνει αυτό. Ειναι γεμάτο με ουρανοξύστες των Offshore που έχουν θέα τον Τάμεση» προσθέτει ο Σάιμον Τζένκινς.
 
Το Λονδίνο έχει βγάλει τη φήμη της «πρωτεύουσας του ευχάριστου χρήματος» όπως την αποκαλεί ο Τζένκινς. Ο πλούτος δεν είναι εύκολο να κρυφτεί στη Βρετανική πρωτεύουσα, είτε πρόκειται για τα πολυτελή αγάλματα έξω από τα αρχοντικά της ρωσικής ολιγαρχίας είτε για το στόλο των Λαμποργκίνι που οδηγούν οι μεσανατολίτες πρίγκιπες στο Knightsbridge.
 

«Άγρια ζώα»

 
«Επί αιώνες το Λονδίνο είναι το σταυροδρόμι για το παγκόσμιο χρήμα υπενθυμίζει ο Νίκολας Σάξον. «Όταν κατέρρευσε η βρετανική αυτοκρατορία, το Λονδίνο, από επίκεντρο της αυτοκρατορικής μηχανής έγινε μια offshore επιτρέποντας χρήματα για να εισρεύσουν χωρίς κανείς να ρωτάει από που προέρχονται».
 
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μέρφι θεωρεί ότι ενώ η Βρετανία - με την πίεση της κοινής γνώμης – θα μπορούσε να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες εις βάρος των offshore φορολογικών παραδείσων, τελικά δεν θα θελήσει να δημιουργήσει πρόβλημα για το City του Λονδίνου:
 
« Το City θεωρεί ότι χωρίς αυτούς τους 'αγωγούς' δεν θα καταφέρει να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται»
 
"Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν γίνει σαν τα άγρια ζώα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει αυτή την ανοησία.», σχολιάζει ο Νίκολας Σάξον και προσθέτει: «Η κυβέρνηση είναι όμηρος του τραπεζικού κατεστημένου και πρέπει να βρει έναν τρόπο να σταματήσει αυτό να συμβαίνει Οι Βρετανοί πολιτικοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».
 

Σε δύσκολη θέση ο Κάμερον λόγω εμπλοκής στα Panama Papers

 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω έγγραφα με βάση τα οποία ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν ρωτήθηκε εάν η οικογενειακή περιουσία του βρίσκεται στο υπεράκτιο fund, αρκέστηκε να απαντήσει μέσω εκπροσώπου ότι αυτό είναι «ιδιωτική υπόθεση». Είχε δώσει την ίδια απάντηση το 2012, όταν είχαν έρθει στο φως οι πρώτες πληροφορίες για τις υπεράκτιες επενδύσεις του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2010.
 
Κυβερνητική πηγή δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα μερίδιο σε υπεράκτιο fund».