Άμυνα & Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος για μεταναστευτικό: Ο επιμερισμός των βαρών με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι συνυφασμένος με το μέλλον


«Οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής και όχι να είναι αντικείμενο κάποιας συγκεκριμένης χώρας μόνης της», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα, για τη «ραγδαία αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα» και τη «λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου και για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη».

«Απαιτείται επιμερισμός των βαρών, με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αν καταλυθεί αυτό το πνεύμα και η κάθε χώρα αποφασίζει, για τον εαυτό της τι μέτρα θα πάρει, φοβούμαι ότι η ζημιά θα είναι πολύ χειρότερη, όχι μόνο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και στο ίδιο το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ποσοστιαία μεταβολή των μεταναστευτικών ροών, για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, παρουσιάζει αύξηση της τάξεως περίπου του 60%. Η Frontex λέει 39%, τα στοιχεία των υπουργείων λένε 59%. Κάπου εκεί είναι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες «έχουμε αφίξεις και από το Β. Αφρική, δηλαδή από Λιβύη και Αίγυπτο προς Κρήτη, οι οποίες δεν γίνονται όμως με την ίδια συχνότητα που γίνονται στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου, που κυρίως εκεί εστιάζεται το πρόβλημα με τη μεγάλη αύξηση των ροών».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η όποια αύξηση παρατηρείται δεν συνιστά κρίση, δεδομένου ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και αντιμετωπίζεται αρκετά αποτελεσματικά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, και από επιχειρησιακή άποψη και από άποψη διαχείρισης, όσον αφορά τη χωρητικότητα των δομών που αυτή τη στιγμή είναι περί το 60%.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι τα μέτρα τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Ναυτιλίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι λόγω της συνθετότητας του προβλήματος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε διαρκή και άμεση συνεργασία, τόσο με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και με το υπουργείο Ναυτιλίας και άλλα υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνολικών εκφάνσεων του μεταναστευτικού φαινομένου.

«Γενικά η κατάσταση είναι διαχειρίσμη, όμως δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον - αν τις επόμενες μέρες συμβεί μια έκρηξη στο Λίβανο, με δεδομένα όσα γίνονται αυτές τις μέρες εκεί- δεν μπορώ να αποκλείσω μια δραματική ροών από εκεί, που ασφαλώς και θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος. Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ενημέρωσε ότι η μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα νησιά του νότιου Αιγαίου, στα νησιά του Β. Αιγαίου σημειώνεται οριακή μείωση, όπως και οριακή μείωση σημειώνεται στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρος Ζερβέας αναφέρθηκε σε στοιχεία της Frontex που κάνουν λόγο για αύξηση 39% και του ΟΗΕ για αύξηση 59%. «Σε συνδυασμό με την αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας, η οποία είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργείται μείζον θέμα για την πατρίδα μας που πλέον κινδυνεύει να γίνει από χώρα transit λαθρομεταναστών σε χώρα προορισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη», είπε ο κ. Ζερβέας που κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα θα ληφθούν για τον περιορισμό του φαινομένου και ποια μέτρα θα ληφθούν εναντίον της Τουρκίας και της Λιβύης, «τα δύο κράτη δηλαδή, εκ των οποίων εξορμούν οι λαθρομετανάστες στην ελληνική επικράτεια».

«Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, είναι πάντα προσηλωμένη στη φύλαξη των συνόρων. Δεν θα εμποδίζονται όλοι οι παράνομοι να εισέλθουν, αλλά θα γίνεται η καλύτερη προσπάθεια. Ταυτόχρονα, είμαστε προσηλωμένοι στη μέριμνα για τον πλήρη σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι στο δικαίωμα στη ζωή και σε κάποια μεταχείριση αξιοπρεπή αυτών που εισέρχονται και φιλοξενούνται στις κατάλληλες δομές», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και αναφέρθηκε και στο πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Σάμο, όπου υπήρξαν νεκροί. «Είναι τραγικό να πνίγονται άνθρωποι στη θάλασσα και νομίζω είναι υποχρέωση των αρχών να προσπαθούν να διασώζουν ανθρώπους που πνίγονται, ακόμα και αν αυτοί είναι παράνομοι μετανάστες. Ναι, πρέπει να σώζουμε κάθε άνθρωπο στη θάλασσα. Αυτό κάνει το λιμενικό, κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα και διάσωση ανοιχτά της Σάμου. Αυτή την πολύ λεπτή ισορροπία προστασίας συνόρων η οποία μεταφράζεται και σε αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας αλλά και τη διάσωση όλων αυτών, πρέπει να τηρήσουμε», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτείται εντατικοποίηση για να χτυπηθούν οι διακινητές και αυστηροποίηση των ποινών. «Πρόσφατα, έγινε συζήτηση σε επίπεδο των υπουργείων Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης και μπήκε στο τραπέζι η αυστηροποίηση των ποινών, όχι μόνο για τους εγκεφάλους διακινητές που μεταφέρουν τους μετανάστες, λαθρομετανάστες, παράτυπους μετανάστες, πρόσφυγες κλπ, αλλά και γι΄αυτούς που χωρίς να είναι αφεντικά της επιχείρησης, πιάνουν στο χέρι τους το τιμόνι και οδηγούν τα ταχύπλοα, ως βοηθοί. Γιατί τώρα έχουμε και ταχύπλοα με μεγάλες δυνατότητες να αναπτύσσουν ταχύτητες», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και κάποιες προσαρμογές του ευρωπαϊκού συμφώνου, για τη μετανάστευση και το άσυλο, με την αυστηροποίηση κάποιους κανόνες, μετά από συζήτηση που πρέπει να αναπτυχθεί στο εσωτερικό της ΕΕ, με τα κράτη-μέλη. Εκτίμησε επίσης ότι θα αυξηθεί η παρουσία της ΕΛΑΣ στα ελληνικά νησιά, ιδίως στα μικρά νησιά, και το λιμενικό, με τα μέσα που διαθέτει, κάνει ό,τι μπορεί, για έχει παρουσία παντού στο πεδίο.

«Η χώρα διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή συνεργασία με την FRONTEX προκειμένου να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος συντονισμός», είπε επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και τόνισε πως «ασφαλώς θέλουμε την FRONTEX ενεργό συμμετέχοντα στην διαδικασία της προστασίας των συνόρων. Παράλληλα, όπως είπε, η ΕΛΑΣ έχει αυξήσει τη συνεργασία της και με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές στα χερσαία σύνορα και αποδίδει αυτή η συνεργασία, ενώ είναι και φράχτης στον Έβρο που συνεχίζει να κατασκευάζεται ώστε να καλύψει όλο το μήκος της συνοριογραμμής και θα καταστήσει δυσκολότερη την είσοδο των παράνομων μεταναστών στη χώρα. Επίσης προωθούνται προσλήψεις συνοριοφυλάκων, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και επιδιώκονται συμμαχίες και συνεργασίες με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

«Φέτος είχαμε επιστροφές από τη χώρα προς τρίτες χώρες, περίπου 4.700 παράτυπων μεταναστών που έφυγαν πίσω γιατί κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και τόνισε ότι «μαζικές επιστροφές από τη Γερμανία δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει εντούτοις, πριν μιλήσει ο Καγκελάριος Σόλτς, ένα καθεστώς επιστροφών, για μη αναγνωρισμένους, βάσει Δουβλίνου ΙΙΙ αλλά αυτό δεν πρόκειται με τίποτα να γίνει, με τρόπο που να διασαλεύσει την εσωτερική έννομη τάξη».

Διαβαστε επισης