Σίγουρος ότι η ΔΕΗ έχει την δυναμική να επιστρέψει σε δυναμική κερδοφορία και ανάπτυξη δηλώνει ο επικεφαλής της επιχείρησης, απορρίπτοντας ως εντελώς αβάσιμους τους φόβους για τη βιωσιμότητά της και χαρακτηρισμούς τύπου «εταιρεία ζόμπι», που ακούστηκαν στον απόηχο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και των όσων τόνιζε η EY, που διενεργήσε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Μανώλης Παναγιωτάκης σημειώνει πως η ΔΕΗ έχει πετύχει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες και το ύψος του δανεισμού «με νοικοκυρεμένη και συνετή διαχείριση», ενώ υποστηρίζει ότι «ειναι φανερός πως χωρίς τους εξωγενείς παράγοντες, τις επιπτώσεις των οποίων αποφύαγαμε να μεταφέρουμε στην κατανάλωση, δεν θα υπήρχαν ζημίες».
Υπενθυμίζει δε ότι πρόσφατα ο οίκος S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της εταιρείας, διατηρώντας θετική την προοπτική της. «Τώρα είναι καιρός για βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, και πέραν αν θέλετε του επιχειρηματικού πλάνου της McKinsey, σημαντικές πλευρές του οποίου ήδη υλοποιούνται, για την επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου που επεξεργαστήκαμε με την εταιρεία αυτή» σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι η επιχείρηση το 2018 σε λειτουργικό επίπεδο (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων- EBITDA) είχε κέρδη 260 εκατ. ευρώ μέρος
« Η λειτουργική κερδοφορία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχαν οι παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και είναι στο σύνολό τους εξωγενείς οφειλόμενοι σε συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ και της χώρας μας» τονίζει. Αυτές, όπως εξηγεί, είναι οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή (τιμές δικαιωμάτων CO2), τα μέτρα (ΝΟΜΕ) για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς και η νομοθέτηση κάλυψης των ελλειμμάτων του ΕΛΑΠΕ, που ψηφίστηκε το 2016 στη Βουλή από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες δυνάμεις.
Με τη νομοθέτηση, όπως λέει, τα ελλείμματα του ΕΛΑΠΕ τα επωμίστηκε κατά 90% η ΔΕΗ, καταβάλλοντας την 3ετία 578 εκατ. ευρώ συνολικά. Αυτό έγινε για να μην επιβαρυνθούν άμεσα οι καταναλωτές με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, και να μη θιγούν οι παραγωγοί των ΑΠΕ με μείωση των τιμών τους.
Επενδύσεις 790 εκατ. ευρώ το 2019
«Για το 2019 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 790 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ είναι μακράν ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτικός φορέας της χώρας» σημειώνει ο κ.Παναγιωτάκης.
«Οι επενδύσεις αφορούν στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας V, στις ΑΠΕ, στο Δίκτυο Διανομής, και στον εκσυγχρονισμό Μονάδων Παραγωγής και λειτουργία των Ορυχείων. Αυτά θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια» καταλήγει.