Πολιτική

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Ανοίγουμε την αγορά λιανικής, πουλάμε 400 χιλ. πελάτες


«Δημιουργούμε εταιρείες λιανικής με πελάτες μας από όλες τις κατηγορίες, με εγγυημένες για ένα διάστημα τιμές χονδρικής, τις οποίες θα διαθέσουμε με διαγωνισμό έναντι ανταλλάγματος στους άλλους προμηθευτές. Η πρώτη εταιρεία με μερίδιο 6-7%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες, επιδιώκουμε να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε ότι όσοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν την αγορά στρατηγικά, θα ανταποκριθούν», ανέφερε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Όπως είπε, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υγιή αγορά, επιβάλλεται να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε προοπτική πλήρους αποσταθεροποίησης και απορρύθμισης. Αναφερόμενος στην εφαρμογή των ΝΟΜΕ, σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει σταδιακά αλλά ραγδαία να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική από 91% σήμερα σε κάτω από το 50% στο τέλος του 2019, υπό την επισήμανση ότι υποχρεούται να διαθέτει την παραγωγή της στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους.

«Σήμερα αυτό που λέγεται αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας έχει δομηθεί και λειτουργήσει συνολικά γύρω από μια ΔΕΗ σχεδόν μονοπώλιο, που μπορεί να υφίσταται και να αντέχει, σε εισαγωγικά, όλες τις επιπτώσεις από τις γενικότερες πολιτικές. Μέσω της ΔΕΗ το κράτος έκανε χρόνια κοινωνική και νησιωτική πολιτική, με αποτέλεσμα συσσωρευμένη σήμερα οφειλή -από το 2012, λόγω ΥΚΩ- πλέον των 600 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

«Μέσω της ΔΕΗ ασκείται αγροτική πολιτική αλλά και πολιτική συγκράτησης των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης. Μέσω της ΔΕΗ έχει ασκηθεί η φορολογική πολιτική, που ιδιαίτερα τα χρόνια 2012 και 2013 προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις, το γνωστό ‘χαράτσι’, κύρια αιτία για τα σημερινά προβλήματα εισπραξιμότητας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης.