Πολιτική

Πάμε σε απλή αναλογική χωρίς bonus


Ο κύβος ερρίφθη για τον εκλογικό νόμο και η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες μέρες  στη Βουλή νομοσχέδιο,  με το οποίο θα καθιερώνεται η απλή αναλογική, θα καταργείται το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα και θα παρέχεται δικαίωμα ψήφου σε όσους συμπλήρωσαν το 17ο έτος ηλικίας. Η απόφαση ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και των σχετικών συζητήσεων στην  ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το όριο εισόδου κομμάτων στη Βουλή – αν θα διατηρηθεί δηλαδή το 3%, ή αν ο πήχυς θα μπει στο 2,5%.

Τις τελικές επιλογές για τον εκλογικό νόμο – όπως και την απόφαση να κινηθούν μελλοντικά οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος – γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ηρθε η ώρα της απλής αναλογικής», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα των ομιλητών και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση νόμου. Επισήμανε ότι η απλή αναλογική αποτελεί  πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.  «Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι  η κυβερνητική πρόταση νόμου μπορεί  να περάσει από τη  Βουλή με ευρεία συναίνεση και πλειοψηφία. Αναφερόμενος στις  συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς,  είπε ότι «προκύπτει καταρχήν  συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για  κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών».

Αναθεώρηση Συντάγματος

Ο κ. Τσίπρας  τάχθηκε  απερίφραστα  υπέρ της  συνταγματικής αναθεώρησης  - την οποία δεν θεωρεί σκόπιμη η ομάδα των «53+» - διαβεβαιώνοντας ότι  η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσουν προτάσεις  «για δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα».

«Εχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο», τόνισε ο πρωθυπουργός,  τονίζοντας  ότι  «είναι ύψιστης σημασίας να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον» .

Επισήμανε ότι  οι θεσμικές αλλαγές είναι απαραίτητες  για να συνεχισθεί με αποτελεσματικότητα η μάχη κατά της  διαφθοράς, της διαπλοκής και της μεγάλης φοροδιαφυγής.

«Πρέπει να τελειώσουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της, να συγκρουσθούμε με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι διαφορές με το κόμμα

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στο ρόλο του  ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εμμέσως αιχμές εναντίον κομματικών ομάδων και στελεχών που παραμένουν προσκολλημένοι σε παλιά «κλισέ» και αντιστρατεύονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες και επιλογές.

 Επισήμανε ότι το κόμμα  έχει  τώρα την ευθύνη να παράξει πολιτική, να καταστρώσει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα. Για να ανταποκριθεί με επιτυχία  σ’ αυτόν  τον ρόλο,  πρέπει «προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις»:

- Να γίνει «κόμμα ανοιχτό, καινοτόμο και δημιουργικό»

- Να δημιουργήσει  μαζικές οργανώσεις, να έχει  ισχυρή παρουσία στους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές.

- Να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να ασκεί εποικοδομητική κριτική