Αγορές

Πακτωλός κεφαλαίων στον χρυσό, σε επίπεδο ρεκόρ η τιμή


Σταθερά πάνω από τα 1.800 δολ.. η τιμή του χρυσού, καθώς καταγράφονται μεγάλες επενδύσεις στα ειδικά αμοιβαία κεφάλαια.

Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όπου το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τεράστια ρευστότητα για να αποφευχθεί μια κατάρρευση, ένας πακτωλός διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνεται στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η στήριξη ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και τα μηδενικά/αρνητικά επιτόκια αναπόφευκτα θα μειώσουν την αξία του χρήματος, ενώ άλλες μορφές επενδύσεων, όπως σε μετοχές, έχουν υψηλό ρίσκο για μελλοντικές απώλειες.

Αυτό εξηγεί τη σταθερά ανοδική πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που έχει φέρει τον χρυσό να σταθεροποιείται πάνω από τα 1.800 δολ./ουγκιά, δηλαδή σε επίπεδα όπου είχε να φθάσει το καλοκαίρι του 2011, στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο και, ειδικότερα, την 1η Αυγούστου του 2011, η τιμή σποτ του χρυσού είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στα 1.823 δολ.. Σήμερα, διαπραγματεύεται γύρω στα 1.810 δολ., ενώ υψηλότερη, στα 1.816 δολ. είναι η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων χρυσού.

Ο χρυσός... στα ουράνια

gold

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συγκυρίας είναι ότι, ακόμη και σε μια περίοδο ανάκαμψης των χρηματιστηρίων, μετά τη μεγάλη πτώση του Μαρτίου, οι επενδυτές δεν σταμάτησαν να στέλνουν κεφάλαια στον χρυσό. Ακόμη και επενδυτικά χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετήσεις σε μετοχές, χρησιμοποιούν το χρυσό σαν ένα μέσο αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου. Όπως λένε οι αναλυτές διεθνώς, δεν είναι πια θιασώτες του χρυσού μόνο οι λεγόμενοι «χρυσοκάνθαροι», δηλαδή οι επενδυτές που φοβούνται μια καταστροφή στις αγορές και πηγαίνουν στα καταφύγια, αλλά και οι επενδυτές που διατηρούν σημαντικές θέσεις σε χρηματιστήρια και άλλες τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), το α' εξάμηνο του έτους σημειώθηκαν εισροές ρεκόρ στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), τα οποία τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στο χρυσό και αποτελούν μια ευέλικτη μορφή επενδυτικής τοποθέτησης στο πολύτιμο μέταλλο, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής ακόμη και στους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι εισροές που καταγράφηκαν το α' εξάμηνο έφθασαν τα 40 δισ. δολ., με αποτέλεσμα τα ETF χρυσού να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε χρυσό κατά 104 τόνους. Τα ETF κατέχουν πλέον συνολικά 3.621 τόνους χρυσού, ποσότητα που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία τους.

Το μεγάλο πλήγμα σε όσους στρέφονται προς τον χρυσό θα μπορούσε να έλθει μόνο αν άλλαζε κατεύθυνση η πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και αποφάσιζαν να μειώσουν τις παροχές ρευστότητας και να αυξήσουν τα επιτόκια. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αντίθετα, τα στελέχη της Fed το τελευταίο διάστημα διαβεβαιώνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια και είναι έτοιμη να προσφέρει και άλλη ρευστότητα, εάν αυτό χρειασθεί, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει όσο χρειασθεί τα επιτόκια στο μηδέν ή και αρνητικά, ενώ μόλις πρόσφατα σχεδόν διπλασίασε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την περίοδο της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα, όσοι εμπιστεύονται αυτή την περίοδο τον χρυσό δεν φαίνεται ότι θα βγουν χαμένοι...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις