Διεθνή

Πακιστάν: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό


Το Πακιστάν ξεπέρασε χθες Τετάρτη το όριο των 1.000 νεκρών από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, με τη θνησιμότητα της ασθένειας να παραμένει μικρή στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων.

Περίπου 1.010 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πακιστανικής κυβέρνησης για την επιδημία covid-19. Τριάντα δύο άνθρωποι πέθαναν χθες, περίπου όσοι και τις προηγούμενες ημέρες.

Η ασθένεια προσβάλει κυρίως τους πιο νέους, αλλά σκοτώνει τους πιο ηλικιωμένους. Σε μια χώρα με τη μέση ηλικία να είναι κάτω των 23 ετών, το 75% των ασθενών είναι λιγότερο από 50 ετών, ενώ το 72% των νεκρών άνω των 51 ετών, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η θνησιμότητα από τον κορονοϊό εκτιμάται περίπου στο 2,1% στο Πακιστάν, έναντι 5,3% που είναι στην Ινδία, 1,4% στο Μπανγκλαντές και 6,6% παγκοσμίως.

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Αν και 48.000 άνθρωποι είχαν βρεθεί θετικοί στην covid-19 ως σήμερα, σε σύνολο 430.000 που είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ, ο αριθμός αυτός αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας, καθώς δεν γίνονται τακτικοί και συνεπείς έλεγχοι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο υπουργός Υγείας της επαρχίας Χάιμπερ-Παχτούνχουα, ο Ταϊμούρ Σαλίμ Τζάγκρα, όπου έχουν καταγραφεί επισήμως 7.000 κρούσματα, εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός είναι “περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο”.

“Μπορούμε να αμφισβητούμε τον αριθμό των ασθενών, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καταμέτρηση των νεκρών”, επισήμως 351 στην επαρχία αυτή, πρόσθεσε.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, “εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο” στο Πακιστάν, όπου οι πρώτες προβλέψεις ανέφεραν ότι η χώρα θα ξεπερνούσε το όριο των 1.000 θανάτων “την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου” εξαιτίας του κατεστραμμένου συστήματος υγείας της χώρας και του αναλφαβητισμού του πληθυσμού.

Συγκριτικά η Βραζιλία, με αντίστοιχο πληθυσμό, μετρά σχεδόν 19.000 νεκρούς.

“Το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλό”, “’ίσως διότι ο πληθυσμός μας είναι πιο νέος ή επειδή έχουμε καλύτερο ανοσοποιητικό”, επεσήμανε ο Νάουμαν Ουλ Χακ, καθηγητής δημόσιας υγείας.

“Όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα κατηγορηματικά”, συνέχισε, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία σε μια χώρα “όπου το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με την ασθένεια” ωθεί πολλούς ασθενείς να μην κάνουν τεστ και τις οικογένειες να μην δηλώνουν τον θάνατο συγγενών τους.

Ο φόβος ο κορονοϊός να εξαπλωθεί ραγδαία στο Πακιστάν παραμένει υπαρκτός.

Κυβερνητικές προβλέψει κάνουν λόγο για 2.500 με 4.000 θανάτους ως τις 15 Ιουνίου εξαιτίας της χαλάρωσης του lockdown στη χώρα. Οι αγορές είναι πλέον γεμάτες, χωρίς να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες κοινωνικής απόστασης. Η κυβέρνηση, υπό την πίεση των θρησκευτικών ηγετών, επέτρεψε τις συγκεντρώσεις στα τεμένη στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα