Πολιτική

Πακέτο της ΔΕΘ και προαπαιτούμενα στο τραπέζι του Μαξίμου


Στο επικοινωνιακό μέτωπο και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη νέα αξιολόγηση επικεντρώνονται τώρα οι προσπάθειες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Το Μαξίμου θα επιδιώξει κατά πρώτον να «πιστώσει στον λογαριασμό» της κυβέρνησης την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών, που ξεκαθαρίζει το τοπίο και αποφέρει στο Δημόσιο σημαντικά έσοδα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η προσπάθεια θα συνεχισθεί από το βήμα της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Κι ενώ στο Μαξίμου δουλεύουν πυρετωδώς πάνω στο "πακέτο" της ΔΕΘ, τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση έπονται: Πρέπει σύντομα να υλοποιηθούν μιά σειρά προαπαιτούμενα για εκταμίευση  της υποδόσης και για να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, καθώς κάθε καθυστέρηση θα δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος ενεργοποίησης δηλαδή του περιβόητου "κόφτη". Ολα γίνονται σε  απ' ευθείας συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές που θα "τρέναραν" τη διαπραγμάτευση και θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εσωτερική ατζέντα

 Σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων θα διοχετευθούν "μέχρι και το τελευταίο ευρώ" τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Δεσμεύομαι ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ αυτών των χρηματών θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα εγκαίνια τμήματος της Ολυμπίας Οδού. Οπως είπε, αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εν εξελίξει επίσης βρίσκονται οι συναντήσεις με τους αρμόδιους παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ.  Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποίησαν προπαρασκευαστικές επαφές με εκπροσώπους φορέων της Βορείου Ελλαδας, με τους συζήτησαν τα προβλήματα διαφόρων κλάδων. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση χθες και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο για θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους.

Αγώνας δρόμου με δανειστές

Διφορούμενες είναι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την παρέμβαση της Κομισιόν, παρόλο που μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γ. Χουλιαράκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, ενώ διευκρίνισε πως η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που πήρε θέση ύστερα από μέρες, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος. Χαρακτήρισε δε την παραπομπή Γεωργίου ως "μεγάλο λάθος". Παρόλα αυτά, σε συνέχεια της επιστολής των τριών Επιτρόπων προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σχοινάς χαιρέτησε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, για την «εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat» και δήλωσε ότι η Ε.Ε. λαμβάνει υπόψη της τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Καταλήγοντας, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην «ατζέντα» του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μια εκ νέου επίπονη διαδικασία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήδη «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», δεδομένου ότι από τα 15 προαπαιτούμενα έχει υλοποιηθεί μόνο το ένα. Μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά και η νέα έκθεση που πρόκειται να συναχθεί από το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου με ομάδα συνεργατών της για τα προαπαιτούμενα της δανειακής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια τα στελέχη του Ταμείου θα διενεργήσουν εκτενή επισκόπηση των οικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων, που θα διαρκέσει μία ολόκληρη εβδομάδα. Κορυφαία ζητήματα, μεταξύ άλλων τα εργασιακά και η διαχείριση και πώληση των κόκκινων δανείων.

Στην βάση των διαπιστώσεων που θα προκύψουν από αυτή την επισκόπηση, θα ξεκινήσει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ, που αναμένεται με αγωνία από την ελληνική κυβέρνηση. Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του Ταμείου, η ανάλυση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.