Βαθιά διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς γραμμή πλεύσης οδεύει πλέον σε νέα εσωκομματική μάχη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στον πρόσφατα εκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη ή την ανάδειξη διαδόχου του.
Η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα είναι καθοριστική όχι μόνον για την περαιτέρω πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την διαμόρφωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του, αλλά και για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς-κεντροαριστεράς και πέραν αυτής. Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής μάχης θα έχει αναπόφευκτα καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση του πολιτικού-κομματικού χάρτη, όπου θα συνεχιστούν οι κινήσεις αναδιάταξης δυνάμεων.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την περαιτέρω πορεία του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η εσωστρέφεια θα συνεχισθεί, τα ρήγματα θα βαθύνουν, οι ομαδοποιήσεις δεν θα αφήσουν χώρο για ομοψυχία – την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης προσδιόρισε χθες ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ανάταξη του κόμματος.
Από τη συναίνεση στη ρελάνς
Η παρέμβαση Τσίπρα έδωσε νέα τροπή στις εξελίξεις. Λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα του Συνεδρίου ο Στ. Κασσελάκης αναγκάστηκε να “πετάξει στα σκουπίδια” την ενωτική ομιλία που είχε ετοιμάσει και να εμφανισθεί ενώπιον των συνέδρων αυτοσχεδιάζοντας ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών χωρίς συνοχή. Φθάνοντας τελικά να “ποντάρει τα ρέστα του”, με μιά κορωνίδα για προσφυγή στην κομματική βάση για (επαν)εκλογή προέδρου και επανίδρυση του κόμματος.
Ο υπό αμφισβήτηση πρόεδρος στοιχηματίζει “όλα ή τίποτα”:
- Αν κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, θα καταστεί απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, θα προχωρήσει στην επανίδρυση και θα επιδιώξει να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα “στα μέτρα του”, περισσότερο αρχηγικό και με νέο πολιτικό προφίλ
- Αν χάσει, θα καταστεί ο πιό βραχύβιος πρόεδρος κόμματος στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας
Προς το παρόν δεν είναι καν σίγουρος αν θα έχει αντίπαλο – κι αν τελικά θα γίνει νέα εκλογή. Οι ζυμώσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά τη χθεσινοβραδυνή ομιλία Κασσελάκη στο Συνέδριο και θα ενταθούν το Σαββατοκύριακο. Μέσα σε λίγες ώρες πολλά ονόματα έχουν ακουστεί ως πιθανοί διεκδικητές του “θρόνου”, αλλά κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
- Διονύσης Τεμπονέρας, Ολγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελος – ακόμη και ο Νίκος Παππάς – αναφέρονται σε σχετικές συζητήσεις ότι θα μπορούσαν να μπουν στην κούρσα διαδοχής. Οχι επειδή διεκδικούν την ηγεσία, αλλά για να υπάρξει αντίπαλον δέος στον Στ. Κασσελάκη.
Ο ρόλος Τσίπρα και τα βέλη προς όλους
Αναλυτές, πολιτικοί σχολιαστές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κομβικής σημασίας την περαιτέρω στάση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Η΄χθεσινή παρέμβαση του μετά από 8 μήνες σιωπής ήταν καταλυτική και πυροδότησε εξελίξεις, οδηγώντας τον Στ. Κασσελάκη στην απόφαση να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μελών.
Οσον αφορά τον στόχο αυτή της παρέμβασης και ποιόν εξυπηρετεί, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Πάντως στο κείμενο της παρέμβασης του υπήρχαν βέλη για όλους: τους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς, τους παραμένοντες στο κόμμα - όπου παρατηρούνται «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας» - ακόμη και για τον Στ. Κασσελάκη.
Η παρότρυνση-υπόδειξη του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στη βάση, είναι αυτή που οδήγησε τον πρόεδρο του κόμματος στην απόφαση να κόψει τον γόρδιο δεσμό και να επιχειρήσει να δώσει ένα τέλος στη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προχωρώντας σε επανίδρυση του κόμματος – αν παραμείνει στην προεδρία.