Πολιτική

Παιχνίδια πολέμου στη Συρία


Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στις διεθνείς σχέσεις, μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία και την  αδιάλλακτη στάση της Ουάσιγκτον, η οποία στις σφοδρές αντιδράσεις της Μόσχας απαντά προκλητικά ότι είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα» και ότι «θα ξαναχτυπήσει αν χρειασθεί». Για κίνδυνο ανάφλεξης και απώλειας ελέγχου των εξελίξεων προειδοποιεί η Ρωσία, δια στόματος του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ, ο οποίος είπε ότι «βρεθήκαμε πολύ κοντά σε έναν (παγκόσμιο) πόλεμο».

Η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει αναπάντητη την επίδειξη δύναμης και «αποφασιστικότητας» εκ μέρους των ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι αν δείξει τώρα  διαλλακτικότητα  και υποχωρητικότητα για να εκτονωθεί η κατάσταση, θα έχει χάσει το παιχνίδι – και όχι μόνο στη Συρία.

Βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με τη συνασπισμένη Δύση. Γερμανία και Γαλλία συμπαρατάσσονται με τις ΗΠΑ, ενώ τη στάση της Ουάσιγκτον  αναμένεται ότι θα επικροτήσουν επίσης η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ από την κεντροανατολική Ευρώπη, που «εχθρεύονται» μόνιμα τη Ρωσία (Πολωνία, Ρουμανία, κράτη της Βαλτικής κλπ).

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ έσπευσαν ήδη σε κοινή τους ανακοίνωση να δικαιολογήσουν την επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» - δηλαδή ότι το… θύμα φταίει για την επίθεση που δέχθηκε.

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον

Στο Κρεμλίνο εκτιμούν ότι η επίθεση με πυραύλους – και η χρήση χημικών αερίων, που αποδόθηκε στον Ασαντ, προσφέροντας  στους επιτιθέμενους το αναγκαίο πρόσχημα – είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου του αμερικανικού Πενταγώνου και του παλιού «κατεστημένου της Ουάσιγκτον», για να αναγκασθεί ο Τραμπ να  παρεκκλίνει από τη διακηρυγμένη πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, να εμπλακούν οι ΗΠΑ ενεργότερα στις συρράξεις  της περιοχής  και να αποκτήσουν πρωτοβουλία κινήσεων.

Όπως μετέδιδαν αργά το βράδυ ρωσικά μέσα ενημέρωσης, Πούτιν,  Μεντβέγεφ και στρατιωτική ηγεσία συμφώνησαν ότι η Μόσχα πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να αναλάβουν την ευθύνη της όποιας περαιτέρω κλιμάκωσης προκύψει.

Η ρωσική απάντηση

Από τα μεσάνυχτα  η Ρωσία έκλεισε τον δίαυλο επικοινωνίας ρωσικών-αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, που είχε δημιουργηθεί για να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις αεροσκαφών τους. Παράλληλα αποφάσισε να ενισχύσει την πολεμική της μηχανή στην περιοχή, στέλνοντας πυραυλοφόρες φρεγάτες στις συριακές ακτές.

«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και την ασφάλεια των πτήσεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα. Την ίδια ώρα το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωνε ότι πέρασε τον Βόσπορο και κατευθύνεται προς τις συριακές ακτές η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόρεβιτς», που φέρει πυραύλους Kalibr-ΝΚ και διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας.

Αφήνουν ελεύθερο πεδίο

Οι περαιτέρω εξελίξεις θα εξαρτηθούν τώρα μόνον από τις κινήσεις και τη στάση των ΗΠΑ, αλλά και από τις ενέργειες άλλων εμπλεκομένων στις συρράξεις της περιοχής Συρίας-βορείου Ιράκ. Ο ISIS, άλλες ισλαμιστικές ομάδες, όπως και οι αντικαθεστωτικοί που απολαμβάνουν της προστασίας των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα βρουν τώρα ελεύθερο το πεδίο, καθώς οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι αναγκασμένες να «σιγήσουν», για να δοθούν νέα προσχήματα στις ΗΠΑ.

Στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ εμφανίζεται δικαιωμένος για την εκτίμηση που είχε διατυπώσει την επομένη της εκλογής του Τραμπ, ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα εξαρτηθούν «από το πόσο γρήγορα οι κατεστημένοι μηχανισμοί εξουσίας στην Ουάσιγκτον θα ακυρώσουν τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ». Τα γεγονότα δείχνουν ότι «χρειάστηκαν μόνο δυόμιση μήνες»  - όπως έγραψε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός στο Twitter.

Η ένταση εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, καθώς το άτυπο μπρα-ντε-φερ των υπερδυνάμεων θα συνεχίζεται, με επικρεμάμενο τον κίνδυνο μιάς εμπλοκής-«σπίθας» που θα προκαλέσει έκρηξη στη νέα πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.