Πολιτική

Παιxνίδια εξοπλισμών


Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν όπλα καθώς και προσωπικό και εγκαταστάσεις, έχουν μειωθεί δραματικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν από περίπου 6% του ΑΕΠ το 1980 σε 3,5% το 2014 και στην Γαλλία έχουν μειωθεί από σχεδόν 4% του ΑΕΠ το 1980 σε 2,2% το 2014.

Αλλά κανένα από τα μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχει μειώσει τις αμυντικές του δαπάνες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο περισσότερο από όσο η Γερμανία, της οποίας οι δαπάνες υπολογιζόμενες ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι πολύ κάτω από το στόχο του ΝΑΤΟ στο 2% - μία ανεπάρκεια που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένης της θέσης της Γερμανίας ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της συμμαχίας. Καθώς η Ρωσία αντικατέστησε την ισχυρή Σοβιετική Ένωση -η οποία διατηρούσε μία τρομερή παρουσία 500.000 στρατιωτών, χιλιάδων τανκς και εκατοντάδων μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών στην Ανατολική Γερμανία- η Γερμανία πούλησε καλά λειτουργούντα τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, σε μέλη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας με έκπτωση.

Οι περικοπές στην άμυνα έχουν αφήσει την Bundeswehr τόσο ανεπαρκώς εξοπλισμένη, ώστε ακόμα και οι πρώην αντίπαλοι της Γερμανίας που κάποτε ανησυχούσαν για την επιθετικότητα του Βερολίνου, ανησυχούν για την πιθανή αδυναμία της χώρας να βοηθήσει στην προστασία τους από ενδεχόμενες ρωσικές προελάσεις. «Για αιώνες, η κύρια ανησυχία μας στην Πολωνία ήταν ένας πολύ ισχυρός γερμανικός στρατός», εξήγησε ο Janusz Onyszkiewicz, ο οποίος ως υπουργός Άμυνας σε δύο πολωνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, επέβλεψε την αγορά κάποιου από τον εξοπλισμό της Bundeswehr. «Σήμερα, ανησυχούμε σοβαρά για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, που είναι πολύ αδύναμες. Η μόνιμη υποχρηματοδότηση του τομέα της άμυνας θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι η Γερμανία δεν λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις δεσμεύσεις της για την κοινή εδαφική άμυνα του ΝΑΤΟ». (Η Πολωνία, καθόλου ξένη στην επιθετικότητα εκ μέρους των μεγαλύτερων γειτόνων της, ήταν μία από τις πρώτες χώρες, της μετά το Σύμφωνο της Βαρσοβίας εποχής που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και δαπανά σταθερά περίπου το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα˙ πέρυσι, ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε κατά 20%, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο μετά την Ουκρανία και το Ιράν, σύμφωνα με το IHS Janes).

Μια άσκηση του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2014, έκανε οδυνηρά σαφή την κατάσταση του εξοπλισμού της Bundeswehr. Μην έχοντας τον κατάλληλο σωλήνα για το τμήμα πυρομαχικών σε ένα από τα θωρακισμένα μαχητικά οχήματα GTK Boxer, οι Γερμανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην άσκηση Noble Ledger το αντικατέστησαν με ένα σκουπόξυλο που είχαν, βαμμένο μαύρο. Πιο ανησυχητικά, μία έκθεση από έναν από τους επιθεωρητές της Bundeswehr που διέρρευσε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό τον περασμένο Φεβρουάριο, σημείωνε ότι από "το 100%»  των GTX Boxer που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από το γερμανικό τμήμα στην Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, έλειπαν τα πυρομαχικά. Από τη δύναμη αυτή έλειπαν επίσης τα τρία τέταρτα των γυαλιών νυχτερινής όρασης και το 31% των πολυβόλων MG3 που ήταν απαραίτητα", ανέφερε ο επιθεωρητής της Bundeswehr. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική δύναμη NRF θα ήταν σε θέση να δανειστεί τον εξοπλισμό από άλλες μονάδες της Bundeswehr, ήταν μία ιδιαίτερα ενοχλητική αποκάλυψη, δεδομένου ότι η NRF είναι δύναμη ταχείας αντίδρασης, που περιγράφεται από το ΝΑΤΟ ως μία δύναμη που «η συμμαχία μπορεί να αναπτύξει γρήγορα, όπου χρειάζεται».

Πηγή:premium