Η απογοητευτική εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, άνοιξε και πάλι την κουβέντα για ανασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαπιστώσει εδώ και καιρό ότι χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο δεν έχει καταλήξει στο χρονικό διάστημα που πρέπει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Ως «μπούσουλας» που δεν αποτελεί όμως και θέσφατο, αναφέρεται ότι οι οποίες διεργασίες για αλλαγές στη κυβέρνηση, θα δρομολογηθούν μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16/10). Ωστόσο η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τουλάχιστον… πολύπλοκη για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναπτύσσεται ένα «γαϊτανάκι» ιδεολογικών τάσεων, εύθραυστων ισορροπιών και πολιτικών προσεγγίσεων, για το πότε και πως πρέπει να γίνει ο ανασχηματισμός.
Ανασχηματισμός πριν το Συνέδριο-Πρόταση στενών συνεργατών Τσίπρα
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η «ιδέα» για τον ανασχηματισμό βρίσκεται στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, εδώ και αρκετούς μήνες, όταν και διαπίστωσε δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα, καθυστερήσεις όπως επίσης και κακό συντονισμό ανάμεσα σε υπουργούς. Το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού επιθυμεί –εκτός από την δημιουργία αποδοτικότερου κυβερνητικού σχήματος- και την πολιτική στροφή της κυβέρνησης σε πιο κεντροαριστερά «σχήματα» και πολιτικές, με τον ανασχηματισμό να αποτελεί τον «φάρο», τον σημαδότη αυτής της εξέλιξης. Γνωρίζοντας βεβαίως τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στο εσωτερικό του κόμματος και κυρίως στις «σκληροπυρηνικές» ριζοσπαστικές αριστερές συνιστώσες, στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρας πρότειναν ο ανασχηματισμός να γίνει πριν το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος. Βασικός στόχος αυτής της πρότασης είναι η επίτευξη του «αιφνιδιασμού» και επιδίωξη να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων τις λεγόμενες αριστερές «πτέρυγες» του κόμματος, όπως οι «53+» και οι συμπορευόμενες ομάδες.
Στροφή στην αριστερή πολιτική
Οι «αριστερές» πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν μετά… βδελυγμίας το ενδεχόμενο να λάβει χώρα ανασχηματισμός πριν το Συνέδριο. Φαντάζει αδιανόητο γι’ αυτούς να μην ερωτηθούν, για την πορεία και το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς έχουν ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους. Η κίνηση των «53+» και οι υπόλοιπες ομάδες ασκούν κριτική στο Μαξίμου και παράλληλα διοχετεύουν πίεση προς αυτό, να αλλάξει τρόπο διακυβέρνησης και να εστίασει κυρίως στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, αποκαθιστώντας επί της ουσίας την αριστερή «ταυτότητα» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια επιστροφής στις πολιτικές «ρίζες» είναι σημαντικά στελέχη του κόμματος, που επιθυμούν το επερχόμενο Συνέδριο να μετατραπεί σε ιδεολογικό «καθαρτήριο» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούν η συζήτηση να γίνει σε ιδεολογική βάση και με δεδομένη την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, ο πρωθυπουργός να προχωρήσει κατόπιν στον ανασχηματισμό και στη στελέχωση της κυβέρνησης ειδικού «ιδεολογικού σκοπού».
Η «τεχνοκρατική» τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Τεχνοκρατική, ρεαλιστική είναι η προσέγγιση που έχουν στο ζήτημα του ανασχηματισμού, οι λεγόμενοι «Πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν «καταφύγιο» στο κυβερνών κόμμα. Η συγκεκριμένη ομάδα υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός δεν πρέπει να γίνει με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς τεχνοκρατικά, επισημαίνοντας αυτό που αποτελεί βασικό μέλημα, είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο. Παράλληλα τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τα «τερτίπια» και τις υποδείξεις συγκεκριμένων ομάδων εντός του κόμματος, που αποτελούν την μειοψηφία.