Πολιτική

Παίρνει την κάτω βόλτα το χρηματιστήριο


Μετά από τρείς εβδομάδες συσσώρευσης σε μικρό εύρος τιμών, η αγορά παίρνει σαφή πτωτική κατεύθυνση, αποδεχόμενη το πασιφανές - ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το Eurogroup και ότι το σίριαλ της αξιολόγησης μπορεί να έχει πολλά ακόμη "επεισόδια". Οι προσδοκίες υποχωρούν, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί  και η μεταβλητότητα θα είναι εντονότερη τις επόμενες μέρες. Σημαντική παράμετρος για την πορεία της αγοράς θα είναι και το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, ενώ καταλυτική θα είναι η επίδραση από τα τα αποτελέσματα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις δημιουργούν την εντύπωση ότι συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι το σίριαλ θα συνεχισθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Πάντως η αγορά εκτιμά ότι  η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες - αναμένει όμως το γεγονός και δεν σπεύδει να το προεξοφλήσει, όπως έκανε πολλές φορές το τελευταίο τρίμηνο.

Αρνητικό καταλύτη αποτελούν τα στοιχεία για την χρήση του ELA. Το γεγονός ότι ο δανεισμός αυξήθηκε μετά από αρκετούς μήνες  σταδιακής μείωσης, αποτελεί «καμπανάκι εγρήγορσης» που καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς τους επενδυτές για τις μετοχές του τραπεζικού τομέα.

Αντικείμενο προβληματισμού στην αγορά και το θέμα των κόκκινων δανείων, που κυριάρχησε στην ατζέντα των συζητήσεων της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί με τον Γ. Στουρνάρα και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. .

Συσσώρευση χαμηλότερα

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα μπει πάλι σε διαδικασία συσσώρευσης - αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.  Ως επικρατέστερο σενάριο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα βλέπουν την κίνηση του Γενικού Δείκτη στη ζώνη μεταξύ 635 και 620 μονάδων, όπου εντοπίζεται η επόμενη σημαντική στήριξη.

Οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα στα χαμηλά ημέρας, διολισθαίνοντας συνεχώς από το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632.97 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,93%. Εαν δεν επανέλθει πάνω  από τις 635 μονάδες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις (Πέμπτη-Παρασκευή) θα είναι μιά αρνητική ένδειξη για την κατεύθυνση της αγοράς.

Ο  FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  υποχώρησε κατά 1,03%, στις  1.688,02 μονάδες.
Βουτιά -3,04% σημείωσε  ο τραπεζικός δείκτης. Eurobank, Alpha και Πειραιώς -3,6%, Αττικής -2,4%, Ελλάδος -1,4%,   Εθνική -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips,  με θετικό πρόσημο Lamda +3%, Σαράντης +2,4%, Τιτάν και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,9%. 
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -3,4%, Ελλάκτωρ -2,6%,ΟΤΕ -1,9%, ΔΕΗ -1,5%.