Αγορές

Παίρνει «ανάσα» το χρηματιστήριο, ανοδική αντίδραση


Μετά από  εξι ημέρες πτώσης που οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές "στα Τάρταρα"  και έφερε την αγορά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και κατάρρευσης, στο χρηματιστήριο εκδηλώνεται επιτέλους η πολυαναμενόμενη ανοδική αντίδραση. Υπάρχει όμως έντονη νευρικότητα και το σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο - τόσο ώστε αναλυτές και  χρηματιστηριακοί παράγοντες να μη διακινδυνεύουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Προς το παρόν, η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, δίνει "ανάσες" στα χαρτοφυλάκια με margin, ώστε να μη συνεχίσουν τις εσπευσμένες αναγκαστικές ρευστοποιήσεις.

Ανακόπτεται έτσι η αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες, ενώ παράλληλα αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς τα περισσότερα blue chips βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών, προσφέροντας ευκαιρίες για τοποθετήσεις με μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και των τραπεζών. Η αγορά ανησυχεί τί θα γίνει με τις τράπεζες - πώς θα διευθετήσουν τα κόκκινα δάνεια, αν θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, αν θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες, μήπως χρειασθούν τελικά ανακεφαλαιοποιήσεις. Χθες «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών έριξαν οι διαρροές ότι με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου θα χρειασθούν  πρόσθετες προβλέψεις 6 δισ. ευρώ για επισφάλειες.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει και το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς τραπεζίτες, αναλυτές, ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιήσουν τουλάχιστον μεγάλης αξίας ακίνητα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ενδεχομένως θα ανακύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

 Στην αγορά επικρατεί η εντύπωση ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν θα είναι "περίπατος" για την κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και πρέπει να βρει τρόπους να καταστήσει πειστικό το "αφήγημα" της ανάκαμψης και της εξόδου από τα Μνημόνια.

Προς το παρόν η αντίδραση της αγοράς φαίνεται ότι είναι τεχνικού χαρακτήρα - μιά "φωτοβολίδα στο σκοτάδι" της παρατεταμένης πτώσης, η οποία δεν αλλάζει το κλίμα και  δεν διαμορφώνει ακόμη τάση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονες διακυμάνσεις και τώρα οι δείκτες κινούνται κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 1% στις 724,5 μονάδες.  κατά την εκτίμηση τεχνικών αναλυτών, πρώτη ουσιαστική στήριξη αποτελεί η περιοχή των 705 μονάδων

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,90%, στις 1.891 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι +3,5%. κατέγραψε μία ακόμη «βουτιά», υποχωρώντας κατά 4,19% στις 662,15 μονάδες. Προηγούνται Alpha και Attica Βank με +4%, Εθνική και Πειραιώς +3,3%, Eurobank +2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν η ΔΕΗ (+4%) και ο Σαράντης, (+2,8%), που εντάχθηκε στον δείκτη  MSCI Global Small Cap. Ακολουθούν ΟΠΑΠ και Follie με +2,3%, ΑΔΜΗΕ +1,7%, ΕΧΑΕ +1,5%.

Στο κόκκινο η  Motor Oil (-1,5%), λόγω διάψευσης των προσδοκιών ότι θα ενταχθεί στον MSCI. Coca-Cola, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ χάνουν περίπου 0,5%.