Πολιτική

Παιδική φτώχεια και ανάπτυξη


Πρόσφατα, η ΜΚΟ Save the Children παρουσίασε μία λίστα με τις χώρες στις οποίες καταγράφεται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας στους όρους διαβίωσης πτωχών και πλούσιων παιδιών. Η έκπληξη είναι ότι η λίστα αυτή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χώρες οι οποίες θεωρούνται πρότυπα ανάπτυξης.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, οι  δέκα χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ψαλίδα στους όρους διαβίωσης των φτωχών και των πλούσιων παιδιών, είναι: Ρουάντα,  Καμπότζη,  Κένυα, Βιετνάμ,  Περού,  Ινδία,  Μαδαγασκάρη, Γκάνα,  Μπαγκλαντές και  Νιγηρία. Από τις 189 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ινδία κατατάσσεται στην 140η θέση, πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε, ότι 50.000  μητέρες πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία, ως αποτέλεσμα των επιπλοκών του τοκετού, έναντι 1200 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτήν τη λίστα οι δύο από τις 10 χώρες θεωρούνται πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για την Ινδία και το Βιετνάμ. Δύο, η Καμπότζη και το Μπαγκλαντές, είναι ο "παράδεισος" των πολυεθνικών, καθώς σε αυτές οι μισθοί πείνας τους επιτρέπουν να κατασκευάζουν φθηνά προϊόντα από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές, τα οποία στη συνέχεια τα προωθούν με τεράστια περιθώρια κέρδους στις πλούσιες αγορές της Δύσης. Δύο από τις χώρες της λίστας πλήττονται από την τρομοκρατία, αν και η φύση τους έχει χαρίσει πετρέλαιο και ένα πλούσιο υπέδαφος με τεράστια αποθέματα ορυκτών.

Πρόκειται για την Νιγηρία και την Κένυα.
Κοντολογίς, το 60% των χωρών που τα παιδιά των φτωχών πεινούν λόγω της ανισότητας, έχουν άμεση οικονομική εξάρτηση με εκείνους που θεωρούν ότι στο βωμό του κέρδους μπορεί να προσφέρουν θυσία ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Ειδικά η Ινδία, η χώρα που για πολλούς χαρακτηρίζεται ως η επόμενη Κίνα λόγω των θεαματικών ρυθμών ανάπτυξης που έχει πετύχει η ανισότητα, πραγματικά συγκλονίζει. Τα φτωχά παιδιά σε πόλεις της Ινδίας έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια, σε σύγκριση με τα συνομήλικα παιδιά που προέρχονται από εύπορες οικογένειες, καθώς η χώρα θεωρείται μία από τις χειρότερες στον κόσμο από την άποψη των ανισοτήτων υγείας.

Σήμερα, πάνω από 760.000 παιδιά πεθαίνουν στην Ινδία κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε αιτίες που προλαμβάνονται. Σημειώνεται ότι η ποιότητα της ζωής των μητέρων και των παιδιών  στις αστικές παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας της Ινδίας, το  Νέο Δελχί, είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο.

Πηγή:premium.paratiritis.gr