Εντυπωσιασμένος από την επιτυχημένη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας δήλωσε από το βήμα του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιτ.
Το μέγεθος και ο παγκόσμιος αντίκτυπος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένα υπερήφανος, ανέφερε ο κ. Πάιατ και δήλωσε επίσης «περήφανος για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας μετά την καταστροφή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν διευκόλυνε με επιτυχία την πώληση εκατοντάδων πλοίων Liberty σε Έλληνες πλοιοκτήτες, συμβάλλοντας στη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας».
Απευθυνόμενος στη ναυτιλιακή κοινότητα, είπε πως συμβολίζει τις μεγάλες δυνατότητες και την αντοχή του ελληνικού λαού και επισήμανε πως «το έργο τους βοηθάει να μείνει η παγκόσμια οικονομία ανοιχτή, δυναμική και ελεύθερη, ακριβώς όπως η δύναμη και η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους να συμβάλλουν στην ειρήνη και την ευημερία της γειτονιάς της».
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή στις ΗΠΑ, είπε πως μεταξύ άλλων θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Ναυτικής Ακαδημίας της Ύδρας. Αυτή η συμφωνία, η πρώτη του είδους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, θα επιτρέψει μεγαλύτερες ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ ναυτικών από τις δύο χώρες, επισήμανε.
Σημείωσε ακόμα πως ο κ. Κουρουμπλής θα υπογράψει επίσης συμφωνία με την Αμερικανική Ακτοφυλακή για να επιτρέψει την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Ελλήνων και Αμερικανών ναυτικών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν οι Αμερικανοι ναυτικοί να αποκτήσουν βασική ναυτική εκπαίδευση στα πλοία με ελληνική σημαία.