Αγορές

«Παγώνουν» τα funds για το ΧΑ μετά το σκάνδαλο Folli


Χαμηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων funds, μετά το σκάνδαλο Folli Follie, καθώς κορυφαία διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν υποστεί απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η βαριά ατμόσφαιρα αναμένεται να επηρεάσει και το road show του Χρηματιστηρίου, στην Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα.

Το «τραύμα» που άφησε η υπόθεση της Folli Follie στο Χρηματιστήριο είναι βαθύ και επηρεάζει καταλυτικά το επενδυτικό κλίμα. Όπως εκτιμούν αναλυτές, το γεγονός ότι ο φετινός Ιούνιος είναι, μέχρι στιγμής, ο χειρότερος από το 1999 (!) σε συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι καθόλου άσχετο με τη χρηματιστηριακή κατάρρευση μιας μετοχής, που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στην ελίτ των εννέα μετοχών του δείκτη MSCI υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι νέες τοποθετήσεις από ξένα funds έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, παρότι η προοπτική της «καθαρής» εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα έπρεπε να λειτουργεί σαν «κράχτης» προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

Το χειρότερο είναι, όμως, ότι τα 700 εκατ. ευρώ που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της Folli Follie και η αναστολή της διαπραγμάτευσής της έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ισχυρά χαρτοφυλάκια, όπως η Fidelity, η Templeton και πολλά ακόμη. Μόνο στην Fidelity, μέτοχο της FF Group με ποσοστό 8,3%, αναλογούν μετά τις 4 Μαΐου ζημιές σχεδόν 60 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους, ξένοι διαχειριστές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις άλλων μετοχών, όπως οι τραπεζικές, γεγονός που εξηγεί και τη χαμηλή πτήση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις 800 μονάδες και «φλερτάρει» με το σενάριο επιστροφής στο χαμηλό έτους των 735 μονάδων.

Road show με γκρίνια

Οι εκπρόσωποι των ξένων funds αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις από τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς, στο road show της ΕΧΑΕ, στην Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα. Η ζημιά με την Folli Follie έχει γίνει, όπως λένε χρηματιστές, η εμπιστοσύνη σε κρίσιμους θεσμούς, όπως οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, οι ορκωτοί ελεγκτές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κλονισθεί, αλλά το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στο μέλλον.

«Από το 2010 μέχρι σήμερα, ως ΕΧΑΕ έχουμε μάθει να δεχόμαστε δύσκολες ερωτήσεις στα road shows του εξωτερικού», τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας σε παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Αν και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μόνο δύσκολες ερωτήσεις να απαντήσουμε, δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την περίπτωση της Folli Follie στο επικείμενο road show της Νέας Υόρκης. Θα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, γιατί είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα οι συνομιλητές σου να καταλαβαίνουν ότι ξέρεις τι σου γίνεται και πως προσπαθείς για το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΧΑE  Γιώργος Χαντζηνικολάου, για τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΧΑE , Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, εισηγμένες εταιρείες, Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης), με ζητούμενο την ενίσχυση του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Στις 28 Ιουνίου, θα μιλήσει για το θέμα ο διαπρεπής καθηγητής του Χάρβαρντ Γιώργος Σεραφείμ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του (στην «Ναυτεμπορική»), ο κ. Χαντζηνικολάου είχε τονίσει ότι:

  • «Η υπόθεση Folli Follie έφερε στην επιφάνεια ένα σημαντικό ζήτημα στην εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, μια που ο εξωτερικός ελεγκτής παίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων, πιστοποιώντας την ακρίβεια και την εγκυρότητα των λογιστικών αποτελεσμάτων μιας εταιρείας. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα του εξωτερικού ελεγκτή, την ποιότητα της δουλειάς του ή την ανεξαρτησία του από το μάνατζμεντ, τότε υπάρχει μεγάλο θέμα εταιρικής διακυβέρνησης, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτή για την ασφάλεια των επενδύσεών του.
  • Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που ελπίζει στην είσοδο, ξένων και μη, επενδυτών στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι προκλήσεις για την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης σε κάθε επενδυτή πρέπει να απαντώνται άμεσα και ουσιαστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξέλιξη με τη Folli Follie δεν είναι καλή. Πηγαίνουμε στις ΗΠΑ για να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές. Πώς περιμένουμε από αυτούς τους επενδυτές να επενδύσουν λεφτά σε ελληνικές επιχειρήσεις εάν δεν μπορούμε να προβάλουμε τις διασφαλίσεις που προσφέρονται από ένα αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, με ανεξάρτητους ελέγχους;
  • Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιμετωπίσουμε το θέμα άμεσα, με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα. Γι’ αυτό είμαστε σε διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και η αξιοπιστία του. Η EΧΑΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο ΣΕΒ, οι ορκωτοί ελεγκτές και άλλοι φορείς της αγοράς θα πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση και να την υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επενδυτές δεν θα έρθουν αν δεν τους πείσουμε ότι ξέρουμε να προασπίζουμε την αξιοπιστία μας.
  • Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε αυξημένα μέτρα και νόμους, αλλά καλύτερη εφαρμογή του πλαισίου που έχουμε, μαζί με μια εκστρατεία διάδοσης των πλεονεκτημάτων της καλής εφαρμογής εταιρικής διακυβέρνησης. Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη των μικρότερων επιχειρήσεων είναι άλλωστε η ύπαρξη, η κατανόηση και η εφαρμογή ενός σοβαρού και αποτελεσματικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι λοιπόν προς όφελος όλων η ανάδειξή του.
Διαβαστε επισης