Πολιτική

«Πάγωμα» χρεών για οφειλέτες Ταμείων- Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ


 Διττή κατεύθυνση έχει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία, σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες. Ο πρώτος στόχος σχετίζεται με την άμεση εισροή χρημάτων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και ο δεύτερος έχει να κάνει με την «ελάφρυνση» των ασφαλισμένων που χρωστούν και επιζητούν απεγνωσμένα μια βαθιά ανάσα, προκειμένου να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες οφειλές τους.

Ο πρωθυπουργός έδωσε μια μικρή γεύση των πλάνων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία. Το ΥΠΟΙΚ φέρεται να κατέληξε στο συγκεκριμένο σχέδιο μετά από διαβουλεύσεις με φορείς αλλά και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που σε πρώτη φάση εμφανίζονται θετικοί και ανάβουν το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, με την αυστηρή προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών. Μόνο όταν καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι τρέχουσες εισφορές, ο οφειλέτης θα εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα.

Η εν λόγω ασφαλιστική ενημερότητα θα έχει μάλλον δίμηνη διάρκεια, καθώς στόχευση του ΥΠΟΙΚ είναι ο διαρκής έλεγχος σχετικά με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Επίσης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι παλιές οφειλές δεν διαγράφονται αλλά παραμένουν  παραμείνουν στο σημερινό τους ύψος μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δεκέμβριο του 2018.

Επιπρόσθετα οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα στοιχεία του οφειλέτη, όπως τον χρόνο δημιουργίας των χρεών αλλά και παλαιότερους διακανονισμούς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα λαμβάνεται υπόψη, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν κατά το παρελθόν. Αρα επί της ουσίας θα πρόκειται για δόσεις αλά καρτ, που θα σχετίζονται άμεσα με την εισφοροδοτική δυνατότητα και το συνολικό προφίλ του οφειλέτη. 

Η σύνταξη αυτού του σχεδίου κρίθηκε επιβεβλημένη από τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, που διαπίστωναν ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται ενώπιον της κατάρρευσης. Μάλιστα το πρόβλημα οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο οι οφειλέτες που τέθηκαν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων και σταμάτησαν να πληρώνουν. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την καθίζηση των εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία και έκανε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη εισροή χρημάτων.