Ελλάδα

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου για τον «χρυσό» της Κρήτης


Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με τους φορείς ελαιολάδου του νησιού.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης, ενώ η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Ηράκλειο.

Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε επώνυμο, δηλαδή τυποποιημένο, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από την Κρήτη, συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας όπως και ΠΟΠ/ΠΓΕ, με προϋπόθεση όλα τα στάδια, συγκομιδής, έκθλιψης και τυποποίησης, να έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί και η έδρα της επιχείρησης ή νόμιμου παραρτήματός της, να είναι στην Κρήτη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης και συντονίστρια του Διαγωνισμού Ελευθερία Γερμανάκη.

«Φέτος έχουμε μια ιδιαίτερη χρονιά όπως γνωρίζουμε όλοι, κυρίως λόγω της χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου. Παρόλα αυτά, ακόμα και με μικρότερες ποσότητες, οι καλοί παραγωγοί και τυποποιητές που έχουν αποκτήσει τη σχετική γνώση και έχουν εκσυγχρονίσει τις συνήθεις παραδοσιακές πρακτικές τους μπορούν και παράγουν ποιοτικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα και τέτοια είναι αυτά που λαμβάνουμε στον Παγκρήτιο διαγωνισμό» ανέφερε η κ. Γερμανάκη η οποία ανάμεσα στα οφέλη που τόνισε ότι έχουν οι συμμετέχοντες είναι ότι κάθε παραγωγός έχει τη δυνατότητα, με πολύ χαμηλό κόστος, να συγκρίνει τα δείγματα του με άλλα ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί σε ανάλογες συνθήκες και να ανιχνεύσει τυχόν αδυναμίες του για να τις βελτιώσει.

«Πρακτικά, η ίδια η συμμετοχή του είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν, από τον ελαιώνα ως το τελικό προϊόν» σημείωσε η γεωπόνος και συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, εξηγώντας ότι ο διαγωνισμός προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη, σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, για τους τυποποιητές οι οποίοι συμμετέχουν πάνω στα δείγματα που έχουν αποστείλει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή τους και την αποφυγή εφαρμογής λανθασμένων πρακτικών.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, με επικεφαλής την κ. Έφη Χριστοπούλου, χημικό, εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, όπως και θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα, εφαρμόζει τις αρχές του κανονισμού του Mario Solinas, και η ομάδα των δοκιμαστών αξιολογεί τυφλά δείγματα καθώς οι δοκιμαστές δεν γνωρίζουν την προέλευση, την ποικιλία ή τον παραγωγό τους. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, που είναι μέλη διαπιστευμένων ομάδων και έχουν μεγάλη εμπειρία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

«Η ομάδα που έχουμε στον Παγκρήτιο εμπλουτίζεται από δοκιμαστές κι από άλλες χώρες, οπότε φέτος έχουμε δύο πολύ έμπειρους δοκιμαστές μαζί μας, από την Ιταλία και την Ελβετία. Επιπλέον, τα δείγματα συναγωνίζονται με άλλα τυποποιημένα ελαιόλαδα από την Κρήτη, και μόνο δείγματα που έχουν παραχθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες ή ακόμα και από την ίδια ποικιλία, επομένως η συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξή τους έχει υψηλή αξιοπιστία και αντικειμενικότητα» εξήγησε η Ελευθερία Γερμανάκη, κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου, η οποία επισήμανε ότι ο κανονισμός επιτρέπει μόνο τρία βραβεία ανά κατηγορία ελαιολάδων (extra – ΒΙΟ – ΠΟΠ/ΠΓΕ) και έως 10 διακρίσεις ανά κατηγορία, ανάλογα με τη βαθμολογία τους.

«Χαρακτηριστικά, να σας πω ότι όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα του διαγωνισμού, αλλά ακόμα και οι διακρίσεις, αποσπούν βαθμολογία πάνω από 88, που για άλλους διαγωνισμούς αντιστοιχεί σε χρυσό βραβείο» συμπλήρωσε η κ. Γερμανάκη.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου πάντως, τόσο ως θεσμός όσο και ως προς τα αποτελέσματά του, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Κρήτης. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο διαγωνισμός «δημιουργεί έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που προσπαθούν να βγάλουν το ποιοτικότερο ελαιόλαδο με στόχο τη διάκριση ή ένα βραβείο που θα το χρησιμοποιήσουν στην προώθηση του προϊόντος τους» και πως αυτό, σε μια γενικότερη κατεύθυνση, μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ανάδειξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την κ. Γερμανάκη, από τις δράσεις που γίνονται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ο στόχος είναι διπλός, «η βελτίωση της ποιότητας, όπως η αγορά και η νομοθεσία την ορίζει, αλλά και η αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου που με τη σειρά του θα φέρει αύξηση της προστιθέμενης αξίας για όλους». Από το 2015 που ξεκίνησε ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, όπως υποστήριξε η ίδια μάλιστα, έχει αποτυπωθεί αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας των τυποποιημένων ελαιολάδων του νησιού, όπως και η καλύτερη προβολή του στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. «Ο διαγωνισμός αυτός, μετά από δέκα χρόνια μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη και προβολή των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του τυποποιημένου Κρητικού Ελαιολάδου, αφού όσες συμμετοχές λαμβάνουν διάκριση προβάλλονται σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Την ίδια ώρα μέσω αυτού, επιτυγχάνεται αναβάθμιση και της συνολικής ποιότητας του Κρητικού Ελαιολάδου, με βελτίωση της τεχνογνωσίας για την εφαρμογή καλών πρακτικών σε όλα τα στάδια παραγωγής και συμβουλευτική υποστήριξη για όλους τους συμμετέχοντες» ανέφερε η Ελευθερία Γερμανάκη, συμπληρώνοντας ότι εντέλει λειτουργεί θετικά «στην αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου που φεύγει από το νησί μας σε σχέση με το χύμα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα