Ελλάδα

Παγκόσμια ζήτηση για την ελληνική επιτραπέζια ελιά


Εντυπωσιακή αύξηση θα παρουσιάσει φέτος η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, σε μιά περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση του προϊόντος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Παραγωγή ρεκόρ αναμένουν επίσης η Αίγυπτος και η Τουρκία, ενώ βασικός ανταγωνιστής της χώρας μας είναι η Ισπανία. 

Σε έκθεση του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) προβλέπει ότι στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2017-2018 η παγκόσμια παραγωγή  επιτραπέζιας ελιάς θα ανέλθει σε 2.953.000 τόνους, σημειώνοντας άυξηση 4% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 31%, ενώ στην Ιταλία κατά 20%. Αντίθετα,  στην Ισπανία που είναι ο βασικός ανταγωνιστής μας, θα είναι μειωμένη κατά 12%.

Σε επίπεδα ρεκόρ θα κινηθεί η παραγωγή στην Αίγυπτο και την Τουρκία, με 650.000 και 455.000 τόνους αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξαγωγών της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς είναι η επιχείρηση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε εκτνές ρεπορτάζ του.

Ο  συγκεκριμένος μεγαλοπαραγωγός έχει υπό την επίβλεψή του κτήματα με ελαιόδεντρα στην περιοχή της Σπάρτης στη Λακωνία. Η  παραγωγή του  κατευθύνεται επί το πλείστον σε αγορές του εξωτερικού. Από το 2012 έχει κατακτήσει 75 βραβεία και συνεχίζει τις προσπάθειες για την προώθηση του προϊόντος του στη διεθνή αγορά.

Η επόμενη κίνηση του θα είναι η συμμετοχή στο διαγωνισμό επιτραπέζιων ελιών London ITOC (International Table Olive Competitions) 2018, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Απριλίου στην βρετανική πρωτεύουσα. «Στόχος μας είναι να αναγνωριστεί η ποιότητά μας και στο Λονδίνο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Ο ίδιος καλλιεργεί ελιές ποικιλιών «Κορωνέϊκης» και «Καλαμών», με πλήρως βιολογικό τρόπο, πιστοποιημένες από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ. Μεταξύ άλλων παράγει επιτραπέζια ελιά και ελαιόλαδο. Όσον αφορά το ποιο από τα δύο προϊόντα έχει το μεγαλύτερο κέρδος υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό εξαρτάται τόσο από την ποιότητα όσο και από τη χρονιά. «Επίσης, είναι δύσκολο να πούμε ότι η επιτραπέζια ελιά έχει περισσότερα κέρδη, επειδή η τιμή της ίσως είναι λίγο υψηλότερη από το ελαιόλαδο, ωστόσο έχει περισσότερα έξοδα για τον καλλιεργητή», είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν προϊόντα που πέρα από τα γευστικά και χαρακτηριστικά και τις βραβεύσεις έχουν και γεωπροστατευτικές ιδιότητες».

«Βρισκόμαστε στο χώρο των Functional foods, που στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ γνωστές. Αυτό σημαίνει, πως είμαστε μικρές παραγωγές, που έχουν ένα τρόφιμο που το καταναλώνεις και κάνει καλό στην υγεία σου», πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρόπουλος.