H ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SofokleousIn.gr, τονίζει επίσης ότι πέραν της κύριας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει και ο κοινωνικό τους ρόλος.
Ο υπουργός μιλάει ακόμη για την αμυντική βιομηχανία, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται με την Κύπρο.
Συνέντευξη στον Χρήστο Καρδαμπίκη
Κύριε Ρήγα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου, μπαίνουν σε σειρά χρονίζοντα θέματα θητείας, ευνοϊκά για πολύτεκνους, τρίτεκνους ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης. Γιατί τόσο καιρό παρέμεναν στάσιμα τα θέματα αυτά; Σχεδιάζει κάτι το υπουργείο και για τη στρατιωτική θητεία;
Οι ρυθμίσεις του καινούργιου νόμου –πλέον- έρχονται να καλύψουν ώριμες ανάγκες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι προϊόν μιας συνεχούς δουλειάς που γίνεται στο υπουργείο. Αποτυπώνει την πολιτική μας βούληση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να προχωράμε στα ειρηνικά μας έργα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που στον πυρήνα της λογικής τους υιοθετούν το δόγμα όχι της τιμωρητικής λογικής, αλλά της διευκόλυνσης των πολιτών ώστε να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους. Τέτοιες είναι οι ρυθμίσεις για μειωμένη θητεία για όλους τους στρατεύσιμους μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, για τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης.
Εξοπλιστικά
Στα εξοπλιστικά γίνονται συζητήσεις με τους Γάλλους για τις φρεγάτες και τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000, προχωράει ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε F-16V, έρχονται τα kiowa από τις ΗΠΑ, ενώ μετά την αποδέσμευση από το Πεντάγωνο ανοίγει ο δρόμος και για την απόκτηση F-35. Ποιες είναι προτεραιότητες για τα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων μετά και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια;
Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, με την επαύξηση επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των υπαρχόντων μέσων και οπλικών συστημάτων. Η συντήρηση σε πρώτη φάση και η αναβάθμιση εν συνεχεία των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσαν το βασικό μας μέλημα, δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες υπέστησαν περικοπές της τάξης του 50% σε σχέση με την προ μνημονίων περίοδο. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής εξασφαλίσαμε την σε μέγιστο βαθμό κάλυψη των αναγκών μας και ταυτόχρονα δρομολογήσαμε την αναβάθμιση σειράς οπλικών συστημάτων παρατείνοντας κατά πολύ τον επιχειρησιακό τους βίο. Δεν μένουμε εδώ, καθώς τόσο οι ανάγκες όσο και η τεχνολογία βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. Η έξοδος από τα μνημόνια διαμορφώνει νέες συνθήκες, ωστόσο στις όποιες επιλογές για νέες αγορές εξοπλισμών θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες.
Μπορεί να αναβαθμιστεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας και να φέρει πόρους και με εξαγωγές;
Π.Ρ: Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στο σύνολό της έχει μεγάλες δυνατότητες. Ξεπεράσαμε τη μεγάλη φουρτούνα της ύφεσης και κρατήσαμε ζωντανές τις αμυντικές βιομηχανίες που είναι υπό κρατικό έλεγχο, αλλά και τα ναυπηγεία, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας. Μπορούμε πλέον να κάνουμε τα επόμενα βήματα, με προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, διαθέτοντας πλέον και το καινούργιο εργαλείο της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής. Πιστεύουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, λειτουργώντας στη βάση της συνεργασίας και της συμπληρωματικότητας, μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα ανασυγκρότησης, που θα συμβάλλουν γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα ο ιδιωτικός τομέας της αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της δυναμικής της αγοράς στην οποίο κινείται, έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και αναβάθμισης των παραγωγικών του δυνατοτήτων.
Τουρκική προκλητικότητα και ΜΟΕ
Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και κατά καιρούς κλιμακώνει επικίνδυνα αυξάνοντας τις παραβιάσεις. Πόσο πιθανό είναι ένα ατύχημα, ή ένα θερμό επεισόδιο λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι διώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μειώσει τον αριθμό των έμπειρων στελεχών κυρίως στην αεροπορία;
Κατ’ αρχήν οι αυξομειώσεις της έντασης στο Αιγαίο είναι μια μόνιμη κατάσταση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι την αντιμετωπίζουμε ως ρουτίνα. Οι παραβιάσεις αντιμετωπίζονται κάθε φορά με τον τρόπο που αρμόζει στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σχετικά με τον κίνδυνο ατυχήματος που επισημαίνετε, πάντα είναι υπαρκτός και επιδίωξή μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες. Όμως πρέπει να επισημάνω ότι ένα ατύχημα από μόνο του δεν οδηγεί σε θερμό επεισόδιο, εάν δεν υπάρχει τέτοια επιλογή. Εμείς λοιπόν αυτό που επιδιώκουμε, πέρα από την αποφυγή ενός ατυχήματος, είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ως μέσου επίλυσης των προβλημάτων. Τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική κατάσταση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μας αφήνουν αδιάφορους, δεν καθορίζουν όμως την πολιτική μας.
Πιστεύετε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;
Η επικοινωνία της ηγεσίας δύο χωρών που έχουν μεταξύ τους προβλήματα όχι μόνο είναι αναγκαία, αλλά και επιβάλλεται. Στο σημείο αυτό απαντάω και στις ενστάσεις μέρους της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι διμερείς συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής θα γίνονται όταν δεν υπάρχουν προβλήματα. Κάθε άλλο όμως, όταν υπάρχουν προβλήματα και κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης τότε πρέπει να υπάρχει επικοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΟΕ. Όταν, δηλαδή, έχεις προβλήματα προσπαθείς να βάλεις κάποιους κανόνες που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις αλλά και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια μελλοντική επίλυση. Τα ΜΟΕ δεν οδηγούν από μόνα τους σε λύση, αλλά μπορούν να είναι η βάση για μια λύση. Σίγουρα προσφέρουν θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η εμμονή της Τουρκίας στους S-400 και η ρήξη με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει αντίκτυπο στη χώρα μας;
Στην εποχή που ζούμε και πολύ περισσότερο στην περιοχή μας υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών. Η Τουρκία μπορεί να κάνει τις επιλογές της, σίγουρα οι επιλογές αυτές μας απασχολούν και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Το όποιο καινούργιο οπλικό σύστημα, όπως ενδεχομένως οι S-400, δημιουργεί νέα δεδομένα που επιβάλλουν ανάλογη προσαρμογή. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα μέσα και θα προσαρμόσουν την άμυνα της χώρας απέναντι σε όποια αλλαγή πιθανόν υπάρξει.
Τριμερής με Ισραήλ και Αίγυπτο
Η Ελλάδα στο πλαίσιο των τριμερών (και με τη συμμετοχή της Κύπρου) με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναβαθμίζει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή;
Η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή είναι το προϊόν της αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως η δεδομένη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η πολιτική της σταθερότητα, η πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική και η σταθεροποίηση της οικονομίας μας. Όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Η δική μας κυβέρνηση αναβάθμισε το γεωπολιτικό κεφάλαιο της χώρας, δίνοντάς του προστιθέμενη αξία. Αντλούμε τους καρπούς αυτού του έργου, εισπράττοντας αναγνώριση και αναβαθμισμένο ρόλο για τη χώρα, γεγονός που αποτυπώνεται σε συμμαχίες που ενισχύουν την ασφάλεια της χώρας και τον ρόλο της.
Οι ένοπλες δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία με ενέργειες όπως οι αεροδιακομιδές ασθενών από άγονες περιοχές και όπως η επεμβάσεις της ΜΟΜΚΑ μετά από φυσικές καταστροφές. Βλέπετε να διευρύνεται αυτός ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, παράλληλα με την κύρια αποστολή τους που είναι η άμυνα της χώρας, φέρουν σε πέρας ένα τεράστιο έργο στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Αποτελούν μια δομή με πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης, διαθέτουν τα μέσα ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και έχουν διασπορά δυνάμεων ακόμα και στο πιο απόμακρο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Μπορούν να παρεμβαίνουν σε έκτακτες συνθήκες ή εκεί όπου ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Προοδευτική συμμαχία και εκλογές
Ας περάσουμε και στα πολιτικά. Βλέπετε να προχωρά η προοδευτική συμμαχία σε ένα ευρύτερο μέτωπο πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το Μάιο;
Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί απάντηση σε μια αναγκαιότητα που μόνο ο αριστερός-προοδευτικός χώρος μπορεί να δώσει. Είναι η αναγκαιότητα για αναγέννηση της πολιτικής και ενεργοποίηση των πολιτών. Για να ξαναγίνει η πολιτική υπόθεση της κοινωνίας και όχι των πολιτικών ελίτ, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και να διαπιστώσουν ότι η πολιτική μπορεί να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών. Υπό αυτή την έννοια, η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και όχι τακτική κίνηση ενόψει των εκλογών. Είναι μια επιλογή που προσβλέπει στη διακυβέρνηση της χώρας με την κοινωνία ενεργή και συμμέτοχη σε όλα όσα την αφορούν. Δεν είναι τα πάντα οικονομία, ούτε η Δημοκρατία και τα δικαιώματα κατακτήθηκαν για να υπηρετούν αυτούς που ελέγχουν την οικονομία, όπως στρεβλά ο νεοφιλελευθερισμός πρεσβεύει, εκτοπίζοντας τους πολίτες από την πολιτική.
Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα μέχρι τις εθνικές εκλογές;
Θα πρέπει να βγει στην επιφάνεια το πραγματικό κλίμα και όχι αυτό που καλλιεργείται με τις κάθε είδους δημοσκοπήσεις, τα στημένα σκηνικά, τις μονταζιέρες και τα παπαγαλάκια. Ο λαός γνωρίζει και προ της κάλπης θα έχει συγκεκριμένο δίλημμα που λέει ή συνεχίζουμε και κατακτάμε παραπέρα μια πορεία ανάκαμψης και δίκαιης ανάπτυξης ή γυρίζουμε πίσω και παραδίδουμε τη χώρα σε αυτούς που την οδήγησαν στην καταστροφή.