MEDSin

Π. Αποστολίδης: το φάρμακο μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα


Το φάρμακο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ και Γενικό Διευθυντή της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie κ. Πασχάλη Αποστολίδη, στην ομιλία τους στο Οικονομικό Forum που διεξάγεται αυτές τις μέρες στους Δελφούς, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την χώρα μας καθώς συνεισφέρει 3,5% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι το 3ο κατά σειρά εξαγωγικό προϊόν της χώρας, προσφέρει 26.000 άμεσες θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους υψηλού επιστημονικού επιπέδου και 86.000 έμμεσες, ενώ πίσω από αυτό υπάρχουν εκτός από τις εταιρείες και 28 εργοστάσια παραγωγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να γίνει clinical hub της ΕΕ για κλινικές μελέτες. Όταν χώρες όπως είναι το Βέλγιο, από τα 35 δισ. ευρώ, που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, αντλεί 2 δισ. γιατί να μην μπορεί να Ελλάδα, σε βάθος δεκαετίας να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για κλινικές μελέτες. Μην ξεχνάμε όπως τόνισε ο κ. Αποστολίδης ότι η Ελλάδα είναι γνωστή για την πληρότητα σε καταρτισμένους επιστήμονες, ενώ διαθέτει και αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη των άμεσων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας φέρνοντας παράδειγμα την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση η οποία όπως είπε, έχει ήδη στηθεί από το 2012, είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως, ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει.

Επίσης, αναφορά έκανε στα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) τα οποία όπως είπε, έχουν ολοκληρωθεί και είναι σοβαρό εργαλείο για την κατάθεση προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, αλλά και για να μην περνάνε οι δαπάνες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά παρόλα αυτά έχουν μείνει «στα χαρτιά» και δεν εφαρμόζονται σωστά. 

Επιπλέον, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η αύξηση των συνταγών από 4,5 εκατ. τον μήνα σε 6,5 εκατ. δείχνει ότι η δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να ελέγξει τον περιορισμό στη ζήτηση των φαρμάκων.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ.

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε εμμέσως και στην επικαιρότητα των ημερών λέγοντας ότι ένας υγιής επιχειρηματικός κόσμος του κλάδου «αποτελεί παράπλευρη απώλεια στην πολιτική διαμάχη των κομμάτων».