Οικονομία

Όχι σε όλους μείωση φόρων, συνιστά το ΙΟΒΕ


Καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κατάθεση του φορολογικού της νομοσχεδίου, που θα είναι το δεύτερο κατά σειρά το οποίο θα φθάσει στη Βουλή, το ΙΟΒΕ προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις φόρων σε όλους, αλλά να είναι στοχευμένες με βασικό κριτήριο την ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση.

Ανάλογες επισημάνσεις είχαν κάνει λίγο πριν τις εκλογές και οι οικονομικοί αναλυτές του ΣΕΒ, σε ειδική έρευνα για την φορολογία, όπου είχαν τονίσει ότι «η δημοσιονομική πραγματικότητα επιβάλλει οι μειώσεις φόρων να επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα εκεί που θα υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης και της ποιοτικής φορολογητέας ύλης».

Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, προειδοποίησε σήμερα ότι «η μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεν μπορεί να είναι καθολική γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Όπως εξήγησε, «απαιτούνται δύσκολες επιλογές και η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Βέττας τόνισε:

  • Αν η φορολογία στα εισοδήματα απλοποιηθεί, πολύ χαμηλότεροι συντελεστές θα απέφεραν τα ίδια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους. Σύγχρονες μέθοδοι, κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, μπορούν να συνδεθούν με τις εκπτώσεις φορών και να συμβάλλουν κρίσιμα στην ευθυγράμμιση των κινήτρων των φορολογούμενων.
  • Οι εισφορές στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει να μειωθούν ώστε να υπάρχουν και εισφορές σε προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, με κίνητρα για αποταμίευση και ενίσχυση της εργασίας, ιδίως της νέας γενιάς. Η μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα έχει σχετικά χαμηλό κόστος ενώ τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολύ υψηλά.