Πολιτική

Όχι και τόσο γλυκό το μέλλον της σοκολάτας


Για τους περισσότερους η σοκολάτα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι απόλαυση, είναι καθημερινή συνήθεια, είναι σχεδόν φυσική ανάγκη.

Την ώρα που πλησιάζει το Πάσχα, η κατανάλωση των σοκολατένιων αβγών, οι πωλήσεις του «γλυκού πειρασμού» αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση, αλλά όπως όλα δείχνουν το μέλλον του εν λόγω αγαπημένου εδέσματος δεν είναι και τόσο φωτεινό.

Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του World Cocoa Foundation, καταναλώνονται περισσότερα από τρία εκατ. τόνοι κακάο παγκοσμίως και οι ειδικοί εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς η ζήτηση υποχωρεί κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πάντως μεταξύ 2010-15 η παγκόσμια αγορά σοκολάτας διευρύνθηκε κατά 13%, με την αξία της να αποτιμάται στα 101 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor.

Ωστόσο η ζήτηση έχει παραμείνει στάσιμη στη Δ. Ευρώπη, εξαιτίας και των αυξημένων ανησυχιών για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία ενός ανθρώπου η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης. Η μέση κατανάλωση ανά άτομο σε Ευρώπη και ΗΠΑ φθάνει στα 5,2 κιλά σοκολάτας ετησίως, εκτιμά η Erste Asste Management, με τη Βρετανία να είναι μία εκ των χωρών που η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και μάλιστα κατά δύο εκατ. δολάρια μεταξύ των ετών 2013-15.

Τα δεδομένα
Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν:
- Η μέση κατανάλωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ φθάνει στα 5,2 κιλά ανά άτομο ετησίως,
- Σε ετήσια βάση παράγονται 3,5 εκατ. τόνοι κόκκων κακάο,
- Από τέσσερις χώρες της Αφρικής προέρχεται άνω του 70% της παγκόσμιας παραγωγής: Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Νιγηρία και Καμερούν,
- Το κακάο αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για 5,5 εκατ. μικρούς αγρότες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν με λιγότερα από 1,25 δολ. την ημέρα.

Πτώση τιμών;
Η τιμή του κακάο έχει ακολουθήσει σταθερά ανοδική πορεία από το 2013 έως και σήμερα, αλλά η BMI Research αναμένει ότι θα υπάρξει υποχώρηση τιμών έως και το 2019, καθώς η παραγωγή αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση.
Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο Hamish Smith, ειδικός αγορών εμπορευμάτων στην Capital Economics. «Μετά την πρόσφατη άνοδο των τιμών για κακάο και ζάχαρη, θεωρούμε ότι θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση και τελική υποχώρηση από τα σημερινά υψηλά επίπεδα», τονίζει ο αναλυτής.