Πολιτική

«Όχι» από Ε.Ε σε χαμηλότερα πλεονάσματα


Δεν αλλάζουν οι στόχοι μέχρι το 2018, διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις

Την γραμμή που διατηρεί η Κομισιόν γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και τους στόχους βάσει της τελευταίας συμφωνίας θέλησε να διαφυλάξει και να υπερασπιστεί ο αντιπρόεδρος της, Βάλντις Ντομπροβόσκις σε σχετική συνέντευξη του στο πρακτορείο MNI, εν μέσω των παρασκηνιακών και επίσημων επαφών που είχαν προσφατα οι Θεσμοί και θα έχουν το προσεχές διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έβαλε "φρένο" στις επιδιώξεις για αναπροσαρμογή των στόχων για τα πλεονέσματα ως το 2018, δηλαδή όταν λήγει τυπικά το τελευταίο πρόγραμμα.  

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει καθώς το Ταμείο και η Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση του πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί αρκεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όπερ σημαίνει: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θεωρεί εφικτό το ΔΝΤ ενώ και η Αθήνα πιέζει ώστε να υπάρξει σημαντική αναπροσαρμογή, πλην του κρίσιμου ζητήματος για το χρέος.

O Ντομπρόβσκις από την άλλη πλευρά εξήγησε πως η θέληση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. "Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ασκώντας κριτική στο Ταμείο, σημείωσε: «Η Κομισιόν έχει πει πολλές φορές ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξες. Τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι προβλέψεις του Ταμείου δίνουν σε ένα πολύ υψηλότερο δείκτη χρέους με ΑΕΠ (debt-to-GDP ratio) σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αν κοιτάξει κανείς την εφαρμογή του προγράμματος, θα δει ότι η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι και είναι σε τροχιά να πιάσει τον στόχο φέτος, ενώ προετοιμάζεται για τον προϋπολογισμό του 2017».

Οι διεργασίες πάντως παραμένουν έντονες και αναζητείται ο τρόπος για το πως θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η φόρμουλα που αναζητείται, μεταξύ άλλων, πρέπει αφ' ενός να ικανοποιεί το Βερολίνο, που δεν θέλει να συζητηθεί τώρα θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αφ' ετέρου να επιτρέπει στο ΔΝΤ να το θεωρήσει βιώιμο, ώστε να παραμείνει και στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Διαβάστε: Ψάχνουν φόρμουλα για να μείνει το ΔΝΤ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις