Επιστολή στον ΕΟΠΥΥ απέστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κα Άννα Μαστοράκου αναφορικά με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια, καθώς όπως λέει, από την εν λόγο προκήρυξη τα ερωτήματα που ανακύπτουν όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οικογενειακών ιατρών είναι πολλά.
Για παράδειγμα, στα ερωτήματα που προκύπτουν είναι, αν η προκήρυξη αφορά αποκλειστικά νέες συμβάσεις, ποιος είναιο τρόπος επιλογής από τον πληθυσμό ευθύνης, για την ύπαρξη ραντεβού ή όχι στον οικογενειακό γιατρό και εφόσον υπάρχει, τον τρόπο ρύθμισης των ραντεβού. Επιπλέον, ποια θα είναι η μορφή της σύμβασης (χρόνος και τρόπος πληρωμής, μπλοκάκι, ποιος πληρώνει τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, κλπ).
Αυτό που επίσης δημιουργεί προβληματισμό σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, είναι τα αντικειμενικά δεδομένα από τα οποία προέκυψαν οι αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ), καθώς οι δομές ΤοΜΥ δεν έχουν καν αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι συμβάσεις είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οι θέσεις του ΠΙΣ όμως περιγράφουν συμβάσεις συλλογικές, ανοικτές σε όλους, κατά πράξη και περίπτωση… το ερώτημα λοιπόν, είναι: Πώς οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσμα η μακροχρόνια «διαπραγμάτευση»;
Τέλος, αυτό που προβληματίζει την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ είναι, για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς και καλούνται οι γιατροί, με υπεύθυνη δήλωση να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για μια νέα σύμβαση γεμάτη ερωτηματικά. "Η ελάχιστη δήλωση συμμετοχής ιατρών στα ΤοΜΥ, παρά τις χρονικές παρατάσεις, δε φαίνεται να πτόησε την ηγεσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ακολουθούν παρόμοια συνταγή για τις νέες συμβάσεις", όπως λέει η κα Μαστοράκου.
Σύμφωνα με την κα Μαστοράκου «Οι εμπνευστές της νέας ΠΦΥ οραματίζονται ιατρεία γεμάτα πολίτες με πολυάσχολους φτωχοποιημένους ιατρούς, που θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ιατρείου και γραμματειακής υποστήριξης. Και συμπληρώνει. «Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αγνοούν βασικά κοστολογικά στοιχεία των λειτουργίας των ιδιωτικών δομών ΠΦΥ και οραματίζονται χίμαιρες και ουτοπίες, που παρασάγγας απέχουν από μία οργανωμένη και άρτια λειτουργία υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ».