Διεθνή

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μποροντιάνκα – Ώρες αγωνίας για τη Μαριούπολη


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζεται για 11η μέρα και να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς είναι αρκετά πιθανό να κριθεί η τύχη της Μαριούπολης, που έχει χαρακτηριστεί ως μία πόλη «στρατηγικής σημασίας».

Την ίδια ώρα, ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει και για το Κίεβο, με τις μάχες στα προάστιά του να συνεχίζονται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η πόλη Μποροντιάνκα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων.

«Ανθρωπιστικό αποκλεισμό» βλέπει ο δήμαρχος της Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο δήμαρχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πληροφορίες για σχέδιο κατάληψης υδροηλεκτρικού φράγματος

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της Χαρκίβ έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Έτοιμοι 100.000 εθελοντές να υπερασπιστούν το Κίεβο

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νέα επαφή Μπάιντεν-Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Συνάντηση Σολτς-Μπένετ για τερματισμό του πολέμου

Ο Όλαφ Σολτς συζήτησε το βράδυ για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την καγκελαρία.

«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα». Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο καγκελάριος της Γερμανίας πρόκειται να συζητήσει σήμερα κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «τακτική ανταλλαγή απόψεων» των δύο γερμανών πολιτικών προγραμματίστηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η συνάντησή τους θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι. Δεν αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου προηγουμένως, ούτε κατόπιν.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν βρισκόταν στη Μαδρίτη, για συνομιλίες με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η συζήτησή τους ήταν επίσης κατά μεγάλο μέρος της αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.