Πολιτική

Ουκρανία: Πώς χάκερ έριξαν ένα ολόκληρο δίκτυο ηλεκτροδότησης


Ουκρανία 23 Δεκεμβρίου 2015: Ήταν ένα αρκετά θερμό πρωινό για τον εποχή, όταν ξαφνικά κόπηκε το ρεύμα για χιλιάδες ανθρώπους στο Κίεβο και αρκετές δυτικές περιοχές της χώρας. 

Για ώρες οι τεχνικοί προσπαθούσαν να βρουν λύση στο πρόβλημα, ενώ οι καταναλωτές που τηλεφωνούσαν στα κέντρα δεν μπορούσαν να πιάσουν γραμμή.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι αρχές της Ουκρανίας μίλησαν για λόγους φουτουριστικούς, κυβερνοπολέμου.

Όπως αποδείχθηκε και στην συνέχεια, επίδοξοι χάκερ είχαν ρίξει σχεδόν το 1/4 του συνολικού ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι. Συγκεκριμένα, οι αρχές κατηγόρησαν τους Ρώσους πως έριξαν τα συστήματα και μετά τις τηλεφωνικές γραμμές έτσι ώστε οι πελάτες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία.

Παρόλο που το χακάρισμα ενός ολόκληρου ηλεκτρικού δικτύου ίσως ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πολλές από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για ακριβώς αυτή την πιθανότητα. Ο Tony Lawrence, CEO της κυβερνοασφάλειας της VOR Technology ανέφερε χαρακτηριστικά "Φανταστείτε να 'ρίξει' κάποιος το δίκτυο οδικών σηματοδοτών σε ώρα αιχμής στη Νέα Υόρκη. Οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των δημοσίων συστημάτων μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα".

Έπειτα από σειρά ερευνών οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κυβερνοεπίθεση δεν ήταν κάποια η οποία θα μπορούσε να βυθίσει στο σκοτάδι μία χώρα όπως οι ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι χάκερς "έριξαν" τουλάχιστον 30 από τους 135 υποσταθμούς ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας για περίπου έξι ώρες. 

Οι εταιρίες κυβερνοασφάλειας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσουν τον ένοχο, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι η επίθεση έγινε σε δύο στάδια. Πρώτα, οι χάκερς διείσδυσαν με malware στους υπολογιστές το οποίο έριξε τους υποσταθμούς και μετά με ιό ο οποίος έσβησε τους υπολογιστές κράτησαν το σύστημα σε αυτή την κατάσταση έτσι ώστε να μην γίνει επανεκκίνησή του.

Πολλές εταιρίες που διερευνούν την υπόθεση αναφέρουν πως οι επιθέσεις προήλθαν από τη Ρωσία. Το malware το οποίο βρέθηκε στους υπολογιστές, λεγόμενο και BlackEnergy3, είναι γνωστό εργαλείο στο οπλοστάσιο μόνο ενός γκρουπ από χάκερ, του οποίου οι κινήσεις πολλές φορές συμφέρουν την κυβέρνηση της Ρωσίας. Το ίδιο γκρουπ είχε επιτεθεί ξανά στην ουκρανική κυβέρνηση και στο ΝΑΤΟ το 2014. Ο ιός, μάλιστα, που χρησιμοποιήθηκε είχε ξαναχρησιμοποιηθεί ενάντια συστημάτων για τις ουκρανικές τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Παρόλο που κατά γενική ομολογία τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά συστήματα ηλεκτροδότησης είναι πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστούν, εάν οι χάκερ καταφέρουν να “σπάσουν” τα τείχη προστασίας, τότε η επιδιόρθωσή τους δεν θα πάρει μόνο λίγες ώρες. Τα συστήματα αυτά είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένα και μία επίθεση μπορεί να υπερθερμάνει μηχανισμούς ασφαλείας στους υποσταθμούς οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί και εβδομάδες για να επιδιορθωθούν.

Οι χάκερς στην Ουκρανία μπορεί να στοχοποίησαν το δίκτυο της Ουκρανίας για τον ίδιο λόγο που τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας: Για να αποδείξουν στους πολίτες πως η κυβέρνησή τους δεν είναι ικανή να κρατήσει το δίκτυο σταθερό. Οι χάκερς επίσης μπορεί να αντεπιτίθενται λόγω του σαμποτάζ στην Κριμαία τον Νοέμβριο που άφησε 1,2 εκατ. ανθρώπους χωρίς φως για μέρες, αφού οι σαμποτέρ ανατίναξαν υποσταθμούς και μετά επιτέθηκαν στα συνεργεία που κατέφτασαν για να τους επιδιορθώσουν.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις