Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει θεαματικά από σήμερα τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση στην επικράτεια των κρατών μελών της 15.000 ουκρανών στρατιωτικών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.
«Πρόκειται για μεγάλη πρώτη για την ΕΕ», σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ουδέποτε είχαμε διεξαγάγει αποστολή τέτοιας κλίμακας», υπογράμμισε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα επικυρώσουν αυτές τις δύο αποφάσεις στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο και η αποστολή θα αρχίσει αμέσως, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.
Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη μέλη, ιδίως στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι.
Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.
Ζητούμενο είναι να καλυφθούν «συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες έχουν αναφερθεί οι Ουκρανοί», ιδίως σε ό,τι αφορά «την υποστήριξη», ή επιμελητεία, και την εκπαίδευση «στο υλικό που προμηθεύτηκε» στο Κίεβο, εξήγησε ο κ. Λεκορνού.
Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Εγχείρημα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ
Συνολικά, σκοπός είναι να προσφερθεί «βασική εκπαίδευση» σε 12.000 ουκρανούς στρατιωτικούς και «εκπαίδευση ειδικότητας» σε άλλους 2.800, εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή.
Πυροβολικό, Μηχανικό, ραντάρ: οι ανάγκες του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας είναι πολλές.
Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμπληρώσει την εκπαίδευση που προσφέρουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.
Η Πολωνία θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο της αποστολής, καθώς είναι «η πόρτα της εξόδου και της επιστροφής για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή πηγή. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εκπαιδεύσει μια ουκρανική ταξιαρχία.
Προβλέπεται προϋπολογισμός 50 ως 50 εκατ. ευρώ για τη φάση της έναρξης της αποστολής, διευκρινίστηκε από τις Βρυξέλλες. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, που θα αυξήσει στα 3 δισεκ. το ύψος του ποσού, στο οποίο «προστίθενται διμερείς συνεισφορές, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες».
«Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες», υπογράμμισε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Στη χρηματοδότηση του μηχανισμού 5,7 δισεκ. ευρώ θα χρειαστεί να συνεισφέρουν όλες οι χώρες. Τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να συμμετάσχει στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ μέσω βιντεοδιάσκεψης και η Γαλλία αναμένεται να επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων έξι πυροβόλων CAESAr (πέραν των 18 που έχουν σταλεί ήδη), άλλων πυροβόλων 155 χιλιοστών, εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων LRU —των γαλλικών αντίστοιχων των αμερικανικών HIMARS—, καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Crotale, που χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον UAVs.
Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης ανακοινώσει την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Τα UAVs έχουν γίνει «ατού» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν πως το Ιράν παρέδωσε τέτοια όπλα στη Ρωσία κατά παραβίαση αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Ευρώπης για το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν την Παρασκευή.
Απηύθυνε επίσης έκκληση να τερματιστεί αμέσως η «βίαιη καταστολή» των μαζικών κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος πριν από έναν μήνα 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθών.
Η ΕΕ θα προχωρήσει σήμερα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του επικεφαλής αυτού του αστυνομικού σώματος και περίπου δέκα άλλων ιρανών ηγετών που κρίνει πως ευθύνονται για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Ο κ. Αμιραμπντολαχιάν κατήγγειλε την προοπτική αυτή, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει «ρεαλιστική προσέγγιση» όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο.
πηγή: ΑΠΕ